• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Doar 11% din totalul volumelor productiei companiilor E&P sunt asigurate, companiile mai mici cu un grad de indatorare ridicat, risca stresul financiar.

In 2016 companiile E&P din America de Nord  vor intra cu doar 11% din totalul volumului de productie protejat prin hedging, lasand multe companii de explorare si productie, E&P, cu risc ridicat de stres financiar, potrivit unei noi analize asupra performantei companiilor din domeniul energetic a IHS Inc.

The IHS Energy North American E&P Peer Group Analysis: Hedging-ul este setat sa scada in 2016, analizand valoarea petrolului si a gazului, si acoperirea impotriva riscurilor a 48 de companii E&P mici, mijloci si mari din America de Nord, pentru a doua jumatate a anului 2015 si tot anul 2016. In general hedging-ul pentru a doua jumatate a anului 2015 a ramas neschimbat fata de precedenta analiza IHS oferita la inceputul acestui an, companiile din sectorul E&P din America de Nord avand 28% din totalul productiei asigurata impotriva riscurilor pentru restul anului 2015.

Media ponderata a preturilor acoperite prin hedging este de 69.04 USD pe baril in 2016, conform IHS. Companiile mici si mijlocii din sectorul S&P au crescut hedging-ul pentru 2016 in prima jumatate a lui 2015, in timp ce marile companii au ramas pe loc.

"Companiile E&P din America de Nord raman in mare parte expuse preturilor mici din 2016 , cu doar 11% din productie asigurata, la un pret de asigurare sensibil mai mic decat cel din 2015", a declarat Paul O'Donnell analist principal la IHS Energy  si autorul raportului. "Pentru companiile mai mici, combinatia dintre hedging scazut si un pret mai scazut al petrolului nu zugravesc o imagine prea draguta pentru 2016. Companiile care au ratat oportunitatea de a-si asigura un pret relativ mai ridicat al petrolului in al doilea trimestru al lui 2015 se vor confrunta cu presiuni pentru a reduce activitatea de foraj si CAPEX, pentru a evita deteriorarea in continuare a bilantului.

O'Donnell spune ca IHS se asteapta la taieri de cheltuieli de capital de 25% in a doua jumatate a lui 2015 fata de prima jumatate, pentru companiile E&P din America de Nord, de la 60 miliarde USD la aproximativ 45.

Companiile E&P mici au asigurat 25% din productia estimata pentru 2016 si continua sa aiba cele mai slabe bilanturi. Companiile E&P mijlocii au asigurat 26% din totalul productiei estimata pe 2016.

" Companiile mari din sectorul E&P si-au asigurat doar 6% din productia estimata pe 2016 si se bazeaza pe bilanturile lor solide pentru a face fata preturilor scazute la petrol", a spus O'Donnell.

Acest sector este ocupat cu taierea costurilor si IHS considera ca societatile pot castiga o rata similara de rentabilitate la 60 USD pe baril, ca cea pe care au generat-o la 90 USD pe baril. O'Donnell a spus: "Rebound-ul pretului petrolului din al doilea trimestru al lui 2015 a creat o oportunitate pentru operatori de a-si asigura volume de petrol la preturi crescute pentru 2016".

"Cei care au ratat aceste preturi, relativ ridicate, din al doilea trimestru vor fi probabil expusi la pretul pietei anul urmator, in timp ce companiile care au facut hedging aditional se pare ca au facut alegerea corecta".