• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Comentariul pentru CNBS a lui Giovanni Staunovo, analist marfuri UBS Wealth Management, care supervizeaza peste 1 trilion in active investite

Saptamana trecuta, vineri, pretul unui baril de petrol WTI, West Texas Intermediate, a depasit 50 USD pentru prima data din iulie. In urmatoarele 6-12 luni credem ca preturile mai mari vor fi sustenabile.

Piata este excedentara si petrolul poate recidiva intr-o perspectiva pe termen scurt. Cu toate acestea este rezonabil sa presupunem ca intr-un an, cand ne asteptam ca piata petrolului sa fie echlibrata, petrolul Brent sa se tranzactioneze la 72 USD si WTI la 67 USD/ baril.

Saptamana trecuta cresterea pretului, cu aproximativ 10%, a fost initiata de scaderea drastica a platformelor petroliere din SUA de la inceputul lunii octombrie. Numarul platformelor directionate pe petrol din SUA a scazut la 614, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, si apoi la 605, vineri, in conformitate cu Baker Huges.

Mai mult US Energy Information Administration, EIA, estimeaza ca productia de petrol a SUA a scazut cu 120 de mii de barili pe zi, la un minim al ultimelor 12 luni, de 9.01 milioane de barili pe zi, in septembrie fata de august. EIA a ridicat, de asemenea, previziunile de crestere a cererii de petrol pentru 2015 si 2016, in timp ce taia cresterea ofertei non OPEC pentru 2015. Cererea de petrol din SUA a continuat sa creasca intr-un ritm solid, cu 3.5% an la an, la 19.98 milioane de barili pe zi in luna iulie.

In cele din urma directorii executivi au facut o serie de comentarii optimiste cu privire la pretul petrolului la o conferinta a industriei din Londra. Printre altele, Fatih Birol, director executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, AIE, a descris reducerile de investitii din industria petrolului din acest an ca fiind cele mai mari din istoria sectorului, cheltuielile pentru proiectele upstream fiind mai mici cu cel putin 20%.

Este aceasta crestere reala?

Evolutiile geopolitice au contribuit, de asemenea, cu recladirea participantilor la piata si atasat cu prima de risc a pretului petrolului la potentiale intreruperi de productie in Orientul Mijlociu. Luptele din Siria si interventia Rusiei acolo, plus atacurile ISIS asupra instalatiilor de productie din nordul Irakului, toate acestea au creat riscuri de intreruperi de productie.

Desigur tarile producatoare de petrol si companiile pot fi scuzate ca sunt sceptice cand e vorba de ultima cursa a preturilor, care este pe cale de a fi cea mai lunga, inca din aprilie. Mai multe curse promitatoare ale pretului petrolului s-au sfarsit brusc pe parcursul anului 2015. In ianuarie petrolul Brent a urcat cu peste 30%, crescand asteptarile ca ceea ce a fost mai greu a trecut pentru producatorii de petrol. O a doua cursa in martie si aprilie a avut aceeasi soarta. Cu toate aceste, credem ca ultima se bazeaza pe baze mai solide.

In economiile emergente din Asia, in care problemele economice au crescut, cererea de petrol a fost rezistenta. In China si India a crescut cu aproximativ 7% in luna august, raportata la anul precedent. La nivel regional cererea de petrol este sustinuta in principal de consumul de benzina. In ansamblu, sustinuta de preturile mici ale petrolului, ne asteptam ca cererea de petrol la nivel mondial sa creasca cu 1.7 milioane de barili pe zi in acest an, cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani.

In timp ce preocuparile pietei vizavi de o aterizare fortata a Chinei au crescut in ultima perioada, noi atribuim o mica probabilitate ca acest lucru sa se intample.

In plus, cererea solida din timpul lunii august sugereaza ca este prea devreme pentru a spune daca procesul de reechilibrare pe piata petrolului a fost amanat semnificativ.

Boone Pickens: Petrolul 70 USD/ baril

Mai mult scaderea abrupta a instalatiilor de foraj , impreuna cu amanari si anulari de proiecte, va fi, in opinia noastra, baza pentru ca productia de petrol a statelor non OPEC sa se contracte cu 0.2 milioane de barili pe zi in 2016.

Este important sa se tina seama ca este inca un surplus de petrol in piata.  In opinia noastra piata are un surplus de 1 milion de barili pe zi, care ar plafona orice cursa a pretului petrolului pe o baza de trei luni.

Cu toate acestea fortele de reechilibrare a cererii si ofertei ar trebui sa sustina preturi mai mari peste 6-12 luni.

In ceea ce priveste echilibrul pietei, credem ca piata petrolului s-ar putea echilibra in a doua jumatate a lui 2016. Noi vedem petrolul Brent la 72 USD/ baril in urmatoarele 12 luni.