• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

De-a lungul declinului din ultimul an si jumatate, perspectivele BP au fost marcate de "un realism sobru", piata este ceea ce este. Conducatorul BP, Bob Dudley, a fost adeptul "lower for longer", teza care a dominat piata petrolului.

10 USD pe barilul de petrol? Este posibil.

S-a dovedit a fi corect, deoarece preturile continua sa scada, saptamana aceasta situandu-se aproape de minimele din 2003. Bob Dudley a declarat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru BBC, ca 2016 ar putea fi "un an al celor doua jumatati". In timp ce nu ar fi "imposibil" ca pretul petrolului sa scada la 10 USD/ baril candva in prima jumatate al lui 2016, pretul petrolului ar putea "incepe o traiectorie ascendenta" in a doua jumatate.

Dudley a declarat pentru BBC ca pretul petrolului "a fost scazut in ultimul an, cred ca a fost scazut pentru un timp indelungat, dar nu va fi scazut pentru totdeauna".

Daca preturile vor atinge 10 USD/ baril, aceasta va fi o scadere pe termen scurt, la un pret nesustenabil, a spus el adaugand: "Am putea vedea o volatilitate ridicata in primul trimestru, [si in] al doilea trimestru... Si apoi, prin aprilie sau mai, cand stocurile scad [in pregatirea] pentru vara, sezonul de conducere in emisfera nordica, atunci cred ca, avand in vedere cresterea cererii in China si in America de Nord... preturile vor incepe o traiectorie ascendenta".

100 usd pe barilul de petrol? Nu in curand.

Dudley a fost citat ca spunand ca in ciuda cresterii spre sfarsitul anului 2016, pretul petrolului ar fi putin probabil sa creasca pana la 100 de USD pe baril sau mai mult.

"Fundamentele cererii sunt cu siguranta in crestere, cererea de combustibil in America de Nord, cererea in China, cererea in India, toate cresc. Si aceasta [cerere si oferta] va reintra in echilibru", a spus el.

Potrivit raportului BBC, Dudley a prognozat "un pret de 30-40 de USD pe baril pana la mijlocul anului" si "spre sfarsitul anului ar putea fi spre 50".

Consecventa lui Dudley

Cand vine vorba de diagnosticarea pietei petrolului la nivel mondial, Bob Dudley a fost consecvent ca orice alt CEO implicat. Anul trecut, in timpul Forumului Economic Mondial, Dudley, a declarat pentru BBC ca pretul petrolului ar putea ramane scazut pentru o perioada de pana la trei ani.

Anul trecut, in februarie, Dudley a spus ca pretul petrolului poate ramane sub 60 USD pentru o perioada de trei ani. "Va trece mult timp pana ce vom vedea din nou 100".

In raportul financiar pe T2/2015, in iulie, Dudley a spus: "Dupa cum stim, am mentinut previziunea ca pretul petrolului va fi scazut pentru mai mult timp, dar oricum ar arata graficele pretului petrolului, stim clar ceea ce trebuie sa facem".

Si la conferinta din octombrie pentru T3/2015, Dudley a repetat aceeasi tema "Anul trecut am actionat in mod decisiv pentru a pregati BP pentru o perioada mai indelungata de preturi mici, iar rezultatele sunt notabile. Acum actionam pentru a reechilibra cadrul nostru financiar pentru acest nou mediu de pret.

In cele din urma, intr-un interviu din data de 4 ianuarie pentru BBC, Dudley a spus ca producatorii de petrol "ar putea suferii chiar si mai mult in 2016".