• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

de Art Berman

Preturile mondiale la petrol sunt controlate de cantitatea de petrol depozitata la Cushing, Oklahoma. Asta, deoarece Cushing este punctul de stabilire al preturilor pentru WTI, cele mai tranzactionate contracte futures pe petrol din lume.

Cantitatile depozitate la Cushing stabilesc pretul petrolului la nivel mondial

Preturile petrolului WTI si Brent sunt invers proportionale cu volumul de titei depozitat la Cushing. In urmatoarea imagine sunt prezentate volumul actual de petrol de la Cushing, preturile WTI si Brent si volatilitatea pretului petrolului.

 

Oil Price Volatility and Cushing Stocks

 

De la inceputul anului 2014 si pana la sfarsitul lunii iulie, cantitatile stocate au scazut si pretul petrolului, la nivel mondial, a depasit in medie 100 USD/ baril. Din august si pana pe 28 noiembrie, ziua intalnirii OPEC, cantitatile stocate la Cushing au crescut si pretul petrolului a scazut sub 70 USD/ baril. Decizia OPEC de a nu reduce productia de petrol a provocat cresterea volatilitatii si pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015 pretul petrolului a scazut la 46 USD/ baril.

 

In speranta ca scaderea numarului instalatiilor de foraj ar putea provoca un declin in productia de petrol a SUA, preturile au crescut in luna februarie. Cresterea cantitatii depozitate la Cushing a trezit la realitate pietele, iar preturile au scazut, din nou in martie.

WTI Oil Price Volatility World Event Timeline

 

Stocurile de la Cushing au scazut de la mijlocul lunii aprilie si pana la mijlocul lunii iunie 2015, si preturile petrolului s-au adunat in jurul a 60 USD/ baril. Preocuparile legate de cresterea economica a Chinei si de ridicarea sanctiunilor asupra Iranului, adaugate la uniformizarea stocurilor de petrol de la Cushing, au facut ca preturile petrolului sa scada spre 38 USD/ baril pana la jumatatea lunii august.

Atunci cand stocurile au scazut din nou, spre sfarsitul lunii august, preturile petrolului au crescut la aproape 50 USD/ baril, unde s-au si plafonat pana la sfarsitul lunii octombrie. Stocurile s-au stabilizat, dar perspectivele de crestere din China s-au ameliorat, deoarece Banca Populara a Chinei a anuntat masuri de stimulare economica.

Stocurile de petrol de la Cushing au crescut din nou, de la inceputul lunii noiembrie si pana la sfarsitul anului 2015, plus prabusirea iminenta a burselor din China, au determinat preturile petrolului sa scada sub 30 USD/ baril.

Aplatizarea stocurilor de la inceputul anului 2016 si zvonurile privind o posibila reducere a productiei OPEC, urmate apoi de o inghetare partiala a productiei OPEC, au condus pretul petrolului inapoi peste 30 USD/ baril, unde a si ramas pe parcursul lunii februarie.

Asteptarea si realitatea, amandoua sunt factori de influenta asupra pretului petrolului, dar cele doua imagini de mai sus arata ca factorul determinant, este cantitatea de petrol depozitata la Cushing. Evenimentele mondiale politice si economice au puterea de a influenta pretul petrolului, dar fara suport din partea cantitatilor de petrol stocate la Cushing, aceste schimbari sunt de scurta durata.

Ce trebuie sa se intample pentru ca pretul petrolului sa creasca

La Cushing, Oklahoma, se afla cea mai mare ferma de stocare a petrolului din lume. Aceasta are o capacitate de stocare de 73 de milioane de barili de petrol, aproximativ 13% din totalul capacitatii de stocare a SUA. Mai multe tipuri importante de conducte de petrol converg in acel loc, pe masura ce petrolul circula intre amplasamentele de productie si rafinariile de pe coasta golfului.

AIE Cushing Terminal Map

 

Cushing este punctul de livrare si de stabilire a pretului pentru contractele futures pe petrol West Texas Intermediate, WTI. Mai mult de trei miliarde de barili se tranzactioneaza saptamanal prin intermediul contractelor futures pe petrol. In saptamana care s-a terminat pe 26 februarie 2016, volumul contractelor pe WTI tranzactionate, 3.1 milioane de contracte, a fost de aproape trei ori mai mare decat volumul tranzactiilor ICE Brent, 1.2 milioane de contracte. Fiecare contract este de 1000 de barili de petrol.

Putine dintre aceste contracte au ca rezultat livrarea fizica de petrol. In schimb, cele mai multe contracte sunt vandute mai departe pentru a profita de preturile mai mari ale contractelor aproape de expirare.

Capacitatea limitata de rafinare pentru petrol usor duce la pomparea petrolului dulce la rezervoarele de la Cushing. Deoarece pretul petrolului s-a prabusit in anul 2014, este mai rentabil sa platesti taxe de depozitare, decat sa vinzi petrolul in pierdere.

Cantitatea de petrol stocata la Cushing a crescut, de la ridicarea interdictiei de a exporta petrol nerafinat din SUA, in decembrie 2015. De atunci, cantitatea stocata la Cushing a crescut in medie cu 500 de mii de barili pe saptamana, in timp ce cantitatea totala depozitata in SUA a crescut, in medie, cu 1.5 milioane de barili pe saptamana. In prezent, cantitatea de depozitare de la Cushing este utilizata in proportie de 89%. Atata timp cat capacitatile de depozitare de la Cushing si din zona de golf raman la peste 80%, pretul petrolului va ramane scazut.

Pentru ca pretul petrolului sa creasca, stocurile de la Cushing trebuie sa scada. Acest lucru inseamna ca atat productia SUA sa scada, cat si productia de petrol usor canadian adus prin conducte la Cushing trebuie sa scada.

Productia de la Bakken a fost consistenta in anul 2015, de aproximativ 1.2 milioane de barili pe zi. Importurile de petrol canadian catre SUA au scazut din aprilie pana in luna iulie 2015 si este posibil sa fi contribuit la scaderea depozitelor de la Cushing, care au dus la o apreciere cu 15 USD a barilului de petrol WTI. In acelasi timp a scazut si productia de la Eagle Ford si din bazinul Permian, fapt ce ar elibera spatiu de stocare pe coasta Golfului Mexic si ar permite ca stocurile de la Cushing sa scada in continuare.

Desi evenimentele internationale sunt importante, marimea stocurilor de petrol de la Cushing domina pretul petrolului la nivel mondial. Acest lucru nu inseamna ca scaderea productiei sau a stocurilor in o alta parte a lumii nu ar afecta preturile. Este cunoscut totusi faptul ca cresterea productiei de petrol neconventional din America de Nord a creat supraproductie si a cauzat prabusirea pretului petrolului.

Avand in vedere istoria ultimilor doi ani, este putin probabil ca pretul petrolului sa creasca pana ce productia din SUA si Canada nu scade suficient pentru a crea premiza reducerii stocurilor de la Cushing. Aplatizarea stocurilor din ultima perioada sugereaza ca pretul petrolului ar putea fie sa creasca fie sa scada, in functie de fluxurile de intrare/ iesire de la Cushing.

 

O scadere relativ mica, de 3-5 milioane de barili a stocurilor de la Cushing ar putea duce la o crestere de 10-15 USD a pretului WTI, similara cu ceea ce s-a intamplat din aprilie pana in iunie 2015. Pe de alta parte o crestere a stocurilor de cateva milioane de barili, poate impinge pretul petrolului sub 20 USD pe baril. Acest lucru depinde in principal de SUA, de productia canadiana si de petrolul neconventional.