• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Cabinetul Arabiei Saudite a aprobat "Vision Arabia 2030", un plan cuprinzator pentru a reduce in mod semnificativ dependenta Regatului de petrol, in urmatorii 15 ani.

"Saudi Vision 2030"

"Vision Arabia 2030" a fost descris de Bloomberg ca fiind "cea mai importanta schimbare economica de la fondarea Arabiei Saudite in 1932". Miscarea drastica are loc pe fondul scaderii pretului la petrol care a determinat guvernul sa isi recalibreze strategia, dupa ce deficitul bugetar a fost de aproape 15% din PIB in 2015. Potrivit FMI, petrolul a reprezentat aproximativ 72% din veniturile totale ale tarii, in 2015.

Obiectivul va fi atins prin concentrarea asupra privatizarii, reduceri suplimentare ale subventiilor guvernamentale, vanzarea unei parti din Saudi Aramco precum si crearea unui fond suveran de 2 trilioane USD, potrivit agentiei oficiale de stiri SPA. Planul include schimbari politice, de reglementare si bugetare care vor fi puse in aplicare in urmatorii 15 ani, pentru a reduce dependenta Regatului de petrol.

Vanzarea planificata a 5% din Saudi Aramco

Consiliul pentru Afaceri Economice si Dezvoltare, CEDA, condus de printul mostenitor, Mohammed bin Salman, a raspandit dezvoltarea planului "Vision Arabia 2030". Regele Salman, comentand trecerea initiativei cabinetului a spus: "Speram ca cetatenii vor conlucra pentru a realiza Vision Arabia 2030".

Intr-un interviu pentru Al Arabiya News Channel, printul mostenitor a reiterat planul regatului de a vinde mai putin de 5% din Saudi Aramco printr-un IPO. Reuters, a raportat ca acesta ar fi spus intr-un interviu televizat ca se asteapta ca Saudi Aramco sa fie evaluata la mai mult de 2 trilioane de USD. Acesta a mai adaugat ca doreste ca Saudi Aramco sa fie transformata intr-o societate de tip holding cu un consiliu ales. Apoi, acesta a mai spus ca filialele Saudi Aramco vor fi vandute, de asemenea, prin IPO-uri. "Cele cinci procente sunt din compania mama", a declarat acesta, conform Reuters.

"Viziunea este o foaie de parcurs a dezvoltarii noastre si a obiectivelor economice. O parte din aceasta este legata de Aramco si acesta este un aspect foarte mic", a declarat printul mostenitor, Mohammed bin Salman, intr-un interviu.

Vor fi dezvaluite detalii in urmatoarele saptamani

Detaliile economice ale planului se asteapta sa fie lansate in urmatoarele patru pana la sase saptamani, conform Arabnews.com. Aceste detalii includ modificari de reglementare, o serie de modificari ale bugetului de stat si a planurilor de politica pentru urmatorii cinci ani, si vor fi numite "Planul National de Transformare".

Bloomberg citand analistii politici, a observat ca eforturile printului mostenitor ar putea trezi resentimente in randul populatiei, "obisnuite cu larghetea guvernamentala si cercuri guvernamentale uimite de cresterea rapida a printului de 30 de ani..."

Regele Salman: un monarh reformist

Intr-un discurs televizat la mijlocul lunii decembrie, regele Salman a decretat reforme economice ce au ca scop diversificarea surselor de venituri si diminuarea dependentei de petrol, pe fondul declinului abrupt al pretului la petrol.

La sfarsitul lunii decembrie, monarhul a lansat bugetul pe 2016 al Arabiei Saudite, care include planuri de reducere a deficitului bugetar record, prin reduceri de cheltuieli si eforturi de crestere a veniturilor din surse non-petrol.

Guvernul saudit a inregistrat un deficit record de 97.9 miliarde USD in 2015. Bugetul sau pe 2016 urmareste sa reduca cheltuielile bugetare.

Veniturile pentru 2016 sunt estimate la 514 miliarde de riali, in scadere de la 608 miliarede riali, cat era in planul initial de buget din 2015.

Veniturile din petrol sunt de asteptat sa ajunga la 444.5 miliarde de riali, ceea ce reprezinta 73% din totalul veniturilor. Acestea sunt cu 23% mai mici decat veniturile din petrol obtinute in anul 2014. Veniturile non-petrol au crescut de la 126.8 miliarde de riali in 2014, la 163.5 miliarde de riali anul trecut, cresterea fiind de 29%.