• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Regele Salman al Arabiei Saudite l-a demis sambata pe ministrul petrolului, Ali Naimi. Miscarea vine la o luna dupa ce Arabia Saudita a anuntat planurile de a diminua dependenta economica a tarii de petrol, printr-un plan economic numit "Vision 2030". Ali Naimi a fost numit consilier la curtea regala.

Khalid al-Falih, presedintele Saudi Aramco si fost ministru al sanatatii, a fost numit inlocuitorul sau. Acesta detine in acest moment controlul asupra portofoliului marit al ministerului de petrol, care include energia, industria si resursele minerale, potrivit unui decret regal anuntat de presa de stat, sambata.

Astfel, Khalid al-Falih va reprezenta Arabia Saudita, pentru prima data, in cadrul urmatoarei reuniuni a OPEC, pe 2 iunie. Analistii spun ca este putin probabil ca pozitia sa sa fie diferita in mod semnificativ fata de pozitia lui Ali Naimi, in ceea ce priveste politica de petrol a Regatului. In fapt, acesta ar putea adopta o pozitie mai dura. Khalid al-Falih este un apropiat al printului mostenitor Mohammed bin Salman, care si-a asumat un rol central in politica petroliera a Regatului si a mentinut o politica de "mana libera" vizavi de miscarile pietei petrolului, potrivit Bloomberg.

Regele Salman l-a numit pe printul mostenitor, presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Economica si Afaceri, anul trecut, acordandu-i o autoritate semnificativa asupra viitoarelor politici economice ale tarii. Bin Salman a contribuit la dezvoltarea "Vision 2030", care a fost prezentat la inceputul acestui an, si solicita dezvoltarea economiei Arabiei Saudite intr-o alta directie decat cea a petrolului.

Si a fost Bin Salman, nu Ali Naimi, cel care s-a opus la Doha, la inceputul acestui an, atunci cand producatorii majori s-au intalnit pentru a discuta despre inghetarea productiei la niveluri ianuarie. Printul mostenitor a fost cea mai puternica voce a Arabiei Saudite, la intalnire, care a insistat ca Regatul nu va participa la o inghetare a productiei, cu exceptia cazului in care toti membrii OPEC, inclusiv Iranul, vor ingheta productia. Ali Naimi a primit, inainte de intalnire, indicatii cum ca va sprijini o inghetare a productiei. Aceasta a fost respinsa.

Duminica, Falih a declarat ca Arabia Saudita va mentine politicile de petrol - in special strategia de protectie a cotei de piata - pe care OPEC si-a orientat procesul de luare a deciziilor inca de la inceputul crizei petrolului, la jumatatea anului 2014.

Intr-o declaratie prin email pentru Reuters, noul ministru al petrolului a spus urmatoarele:

"Arabia Saudita isi va mentine politicile petroliere stabile. Ne mentinem angajamentul de a pastra rolul nostru pe pietele internationale de energie si consolidarea pozitiei noastre ca furnizor principal, mondial de energie.

Ne-am angajat la satisfacerea cererii de hidrocarburi existente si suplimentarii acesteia, de la baza noastra de expansiune la nivel mondial, beneficiind de capacitatea noastra durabila curenta."

Falih a mai declarat pentru Reuters:

"Crearea unui nou minister in Arabia Saudita, care reuneste resursele abundente si de neegalat, energetice, mineralele si capacitatile industriale, este in conformitate cu obiectivele ambitioase al Vision 2030."

Arabia Saudita va continua sa produca petrol la capacitate maxima

Ceea ce va insemna schimbarea este, probabil, ca Arabia Saudita va continua sa produca la o capacitate record. Bloomberg a citat analistii de la Emirates NBD PJSC si Qamar Energy spunand ca Arabia Saudita ar putea chiar sa depaseasca productia record de 10.5 milioane de barili pe zi, in cazul in care va produce mai mult pentrua satisface o crestere sezoniera a cererii interne, in aceasta vara. Productia din luna aprilie a Regatului a fost de 10.27 milioane de barili pe zi.

Alte modificari anuntate sambata, includ eliminarea ministerului pentru energie electrica si apa, precum si numirea unui nou guvernator al  bancii centrale.

Cine este Ali Naimi?

Naimi s-a nascut in 1935. Acesta a obtinut un MA in geologie la Universitatea Stanford si, ulterior, s-a alaturat Aramco. Acesta a devenit presedintele Saudi Aramco in 1983 si ministru al petrolului in 1995.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, vocea lui Ali Naimi a fost cea mai sonora din OPEC. "De ce ar trebui sa taie Arabia Saudita, cand altii aleg sa nu taie?", a fost o tema de varf a conducerii sale, in timpul acestei crize a petrolului. Strategia de aparare a cotei de piata, pe care a urmat-o OPEC in ultimii aproape doi ani, este in mare masura initiativa sa. Initial, aceasta a fost indreptata impotriva producatorilor non-OPEC, in principal SUA.

Dupa intoarcerea Iranului pe piata petrolului la inceputul acestui an, productia de petrol recod a Rusiei, si scaderea productiei non-OPEC - estimarile AIE sunt cu 700 de mii de barili pe zi in acest an - aceasta strategie a fost recalibrata pentru a lovi in rivalii geopolitici.

Cine este Khalid al-Falih?

Va mai amintiti ca printul mostenitor este, de asemenea, si ministru al apararii, iar succesorul lui Ali Naimi lui, Falih, este foarte apropiat de acesta. Este foarte posibil ca lupta pentru cota de piata sa ia o nuanta geopolitica, chiar si mai pronuntata decat pana in prezent.

Acesta este un trend pe care trebuie sa il urmarim in urmatoarele zile, poate chiar si luni.