• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Doua dintre cele mai importante state OPEC au pus in lumina saptamana trecuta impactul pe care il are pretul scazut al petrolului.

Datele arata ca Arabia Saudita si-a retras intre 50 si 70 miliarde USD din activele detinute la nivel global in ultimele sase luni. Deasemenea rezervele externe au scazut cu vreo 73 de miliarde de USD de cand pretul petrolului a incepu sa scada anul trecut. Intre timp Kuweit-ul a respins motivul invocat de Venezuela pentru o intalnire intre membrii OPEC si non-OPEC, pentru a aborda problema pretul petrolului.

Membrii OPEC raman angajati in apararea cotei de piata , inceputa anul trecut, dar impactul privind pretul petrolului asupra economiilor acestor tari devine tot mai acut.

Pretul scazut al petrolului are un impact important asupra economiei Arabiei Saudite

Arabia Saudita a retras intre 50-70 miliarde de USD de la managerii de active la nivel mondial pentru a-si sustine economia, a reduce marirea deficitului si pentru a-si finanta armata care desfasoara o campanie in Yemen, potrivit companiei Insight Discovery.

Potrivit datelor bancii centrale , citate de Financial Times, rezervele Autoritatii Monetare a Arabiei Saudite, SAMA, in valori mobiliare internationale au scazut cu aproximativ 10% de la varful atins in august 2014 de 737 miliarde de USD la 661 miliarde USD in luna iunie anul acesta.

Guvernul Arabiei Saudite a accelerat vanzarea de obligatiuni pentru a putea sustine cheltuielile.

Deficitul bugetar al Arabiei Saudite s-ar putea extinde la 20% din PIB in 2015, datorita faptului ca 80% din veniturile publice ale tarii sunt asigurate de petrol, potrivit FMI.

Surse citate de Bloomberg luna trecuta, afirma ca SAMA intentioneaza sa stranga intre 90-100 miliarde de riyali, aproximativ 24 miliarde USD, in obligatiuni pentru a-si sustine economia de 752 miliarde.

Kuweit spune nu Venezuelei

Agentia de Stiri din Kuweit a remarcat ca o intalnire intre membrii OPEC si cei non-OPEC ar fi inutila, deoarece non-membrii nu au nici o obligatie de a-si reduce productia.

Presedintele Venezuelei, Nicholas Maduro, a ceru in repetate randuri anul trecut, ca OPEC sa ia masuri pentru a influenta pretul petrolului.

Recent Maduro la vizitat pe omologul sau rus Vladimir Putin, acesta din urma spunand ca nu va fi luata nici o masura concreta pentru reducerea productiei de petrol.

Pietele internationaleIntre timp, astazi, bursele americane au crescut cu aproximativ 1%, in incercarea de a recupera din corectiile recente. Investitorii au asteptat rapoartele despre castiguri si implicatiile rapoartelor despre piata muncii de vineri.

Petrolul, WTI, a urcat la 46.67 USD pe baril iar petrolul Brent la 49.53 USD pe baril. Aurul continua sa scada pana la 1136.8 USD/ uncie, valoare scazuta pentru metalul pretios.

Se stie ca Arabia Saudita detine active importante din economia americana, iar cum aceasta isi retrage banii, afectata de pretul petrolului, nu exista nici un motiv pentru care SUA ar dori o revenire imediata a burselor. Pana la urma, privind la rece, Statele Unite platesc cu aceeasi moneda: daca tot isi vand activele, macar sa primeasca cat mai putin dolari, exact ca pe barilul de petrol.

Sa nu se mai zica ca americanii nu sunt corecti: m-ai obligat sa inchid capacitati de productie scazand pretul petrolului, te-am obligat sa iti vinzi ieftin participatiile, scazand bursa.