• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Partile participante la conferinta de la Doha pentru inghetarea productiei de petrol, din aceasta duminica, nu au reusit sa ajunga la nici un consens cu privire la inghetarea productiei de petrol la nivelurile lunii ianuarie. Desigur, toata lumea implicata a avut degetele incrucisate ca un acord de inghetare ar putea fi astfel structurat, incat sa fie o taiere de productie absoluta. In orice caz, pietele de energie asteptau sprijin pentru raliul care a condus preturile petrolului inapoi peste 40 USD pe baril.

Scepticismul cu privire la atingerea unui astfel de acord ar fi trebuit sa fie mai mare, dar oamenilor le place sa fie optimisti. Orice altceva in afara unui acord pentru inghetarea productiei ar fi fost privit ca o stire negativa, pentru recuperarea pretului la petrol in curs de formare. Si mai daunatoare poate fi declaratia atribuita printului mostenitor, Mohammad bin Salman, ca Arabia Saudita ar stimula productia. Tara crede ca are capacitatea de a produce 12.5 milioane de barili pe zi, timp de 90 de zile, cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi mai mult decat in prezent. Daca s-ar intampla acest lucru, ar creste surplusul de productie la nivel mondial inapoi spre trei milioane de barili pe zi si s-ar extnde supraincarcarea pietei de petrol.

Intelegerea dinamicii pietei moderne a petrolului necesita o mai mare apreciere pentru schimbarile politice, economice si sociale in curs de desfasurare in cadrul Arabiei Saudite si, prin urmare, relatiile sale cu statele din Orientul Mijlociu si rivalii sai exportatori de petrol, Rusia si Iranul. Ideia de baza este ca acestea se schimba si a presupune ca reactiile din trecut la evenimente similare vor fi repetate si in viitor, este o presupunere periculoasa.

Atentia in aceasta saptamana va fi atrasa de intalnirea Consiliului de Cooperare al Golfului, la care va participa presedintele Barack Obama si care va oferi multe oportunitati de a comenta cu privire la rezultatul de la Doha. Discutiile despre terorism, imigratie si razboiul din Siria, la care va participa presedintele Obama, vor avea loc sub presiunea dezbaterilor din SUA, despre declasificarea celor 28 de pagini ale Raportului Comisiei 9/11, care se presupune ca ar contura si implicarea Arabiei Saudite, a oficialilor si a cetatenilor sai, in sustinerea terorismului, care a lovit World Trade Towers si Pentagonul in acel atac. Vorbim despre o saptamana tensionata.

Va urma o avalansa de rapoarte si de speculatii cu privire la insemnatatea rezultatului de la Doha. Evenimentele pana in acest moment sunt urmatoarele: Exporturile Iranului sunt in crestere, dar mult mai lent decat se anticipase initial. Cererea de petrol la nivel mondial este in crestere, dar slabirea activitatii economice poate tempera acest ritm. Ar putea urma mai multe intreruperi ale productiei de petrol la nivel mondial - Venezuela ramane fara bani, Nigeria are probleme de productie, productia Mexicului este in scadere, iar industria petrolului din Canada este intr-o vacanta prelungita de primavara. Toate aceste evenimente vor echilibra la un moment dat piata petrolului. Intrebarea este: Cand?

Desi consideratia ca o piata a petrolului echilibrata la nivel mondial va fi realizata in luna iunie anul curent este probabil depasita, acest punct de vedere care a condus la revenirea pretului petrolului a fost mai mult decat o intamplare, oricum. Punctele de vedere care favorizeaza sansele unei piete echilibrate pana la sfarsitul anului 2016 sau inceputul anului 2017, au inceput sa domine gandirea si planificarea industriei.

Acele companii E&P care au fost afectate de pretul petrolului si spera la un plan de salvare cat mai curand, vor trebui sa se confrunte cu realitatea unei restructurari fortate a bilanturilor. Aceasta este o veste foarte proasta pe frontul ocuparii fortei de munca. Acest scenariu a fost cel mai realist, dar a fost umbrit de speranta unui miracol care ar salva pe toata lumea. Amintiti-va: Speranta nu este o strategie!