• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

AIE a declarat in raportul sau lunar, ca exista mai multe motive pentru care o redresare a pretului petrolului este foarte putin probabila, pe termen scurt. De-a lungul ultimelor cateva saptamani pretul petrolului a ramas volatil, ca urmare a zvonurilor privind o posibila intalnire OPEC/ non-OPEC, au circulat diverse evaluari si zvonuri privind volumul si viteza cu care Iranul o sa reintre pe piata petrolului si au fost discutate estimarile unei cresteri a cererii, daca petrolul se va tranzactiona sub 30 USD pe baril.

Marti, AIE a abordat urmatoarele trei "motoare bullish" care sunt in ghearele "ursului":

  1. Discutiile recente despre o intalnire a OPEC cu producatorii non-OPEC nu este decat o "vorbarie", deoarece grupul tarilor condus de Arabia Saudita isi creste productia pentru a-si mentine cota de piata. "Speculatiile persistente cu privire la un acord intre OPEC si producatorii non-OPEC, pentru a reduce productia s-au dovedit a fi doar speculatii. Este treaba OPEC daca va reduce productia, fie singuri, fie in mod concertat cu alti producatori, dar probabilitatea unor reduceri concertate este foarte scazuta. Astfel se elimina un element bullish", a spus AIE.
  2. Agentia a adresat o alta "perspectiva larg raspandita", si anume ca productia OPEC, fara a include aici Iranul, nu va creste in acest an la fel de mult ca anul trecut. "Desi suntem inca la inceputul anului, productia din Irak, in luna ianuarie a ajuns la un nou record si este posibil sa mai urmeze si alte cresteri. Iranul si-a consolidat activitatile de productie, si datele preliminare sugereaza ca transporturile Arabiei Saudite au crescut. Astfel un alt element bullish a fost eliminat".
  3. Un alt punct de vedere analizat de AIE este: daca petrolul scade sub 30 USD/ baril atunci cresterea cerererii va primi un impuls. "Ne pastram opinia ca cresterea cerererii de petrol va scadea in mod considerabil in 2016, pana la 1.2 milioane de barili pe zi, iar analiza noastra nu a intampinat nici un motiv pentru care ar fi nevoie sa o revizuim in sus. FMI a estimat ca PIB la nivel global va creste in 2016 cu 3.4%, urmand o crestere de 3.6% in 2017. Turbulentele economice sugereaza ca orice schimbare va fi cel mai probabil in jos".

SUA, Europa si China trag cererea de petrol in jos

AIE si-a mentinut punctul de vedere conform caruia, cererea de petrol la nivel mondial va scadea in mod "considerabil" in acest an. Astfel previziunile agentiei sunt de continuare a volatilitatii pretului petrolului pe termen scurt, deoarece cererea "slabita" combinata cu "o productie OPEC  mai mare", va "fi doar partial compensata de o productie mai mica din partea non-OPEC".

Se estimeaza ca cererea va fi trasa in jos de "incetiniri notabile in Europa, China si SUA", si "elemente timpurii ale incetinirii prognozate au aparut in ultimul trimestru al anului 2015".

Aceasta perspectiva a cererii este juxtapusa cu cea a OPEC, care in cel mai recent raport lunar a prognozat ca cererea mondiala de petrol va creste in acest an si ca productia va scadea din partea producatorilor non-OPEC.  Acest lucru ar facilita echilibrarea cererii si ofertei si prin urmare pretul petrolului va creste, potrivit OPEC. "In 2016 cresterea cererii de petrol este de asteptat sa fie de aproximativ 1.26 milioane de barili pe zi, marginal mai mare decat in raportul precedent, pana la media de 94.17 milioane de barili pe zi", se arata in raportul lunar OPEC din luna ianuarie.

Mai multa productie de petrol OPEC, mai putina productie non-OPEC

Totusi, la fel ca si OPEC, AIE prognozeaza o scadere a productiei de petrol din partea non-OPEC, in acest an. "Productia non-OPEC a scazut cu 0.5 milioane de barili pe zi comparativ cu luna trecuta, situandu-se la nivelurile de acum un an. Pentru intreg anul 2016, productia non-OPEC este de asteptat sa scada cu 0.6 milioane de barili pe zi, la 57.1 milioane de barili pe zi", a spus AIE.

AIE a mai adaugat ca "aprovizionarea cu petrol la nivel mondial a scazut cu 0.2 milioane de barili pe zi, pana la 96.5 milioane de barili pe zi in luna ianuarie, ca urmare a faptului ca productia mai mare a OPEC a fost doar in parte compensata de productia mai scazuta din partea producatorilor non-OPEC".

Productia de petrol a OPEC a crescut cu 280 de mii de barili pe zi in luna ianuarie, ajungand la 32.63 milioane de barili pe zi, deoarece grupul a continuat sa produca fara o cota. Cea mai mare parte din aceasta crestere a avut loc deoarece "Arabia Saudita, Irakul si Iranul liber de sanctiuni au dat drumul la robinete". Aprovizionarea din partea OPEC a fost cu aproape 1.7 milioane de barili pe zi mai mare, raportata an-la-an.