• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In raportul sau lunar, lansat vineri dimineata, Agentia Internationala pentru Energie, AIE, a declarat ca decizia OPEC de pe 4 decembrie de a abandona plafonul sau oficial de 30 de milioane de barili pe zi reflecta "determinarea reinnoita de a maximiza aprovizionarea cu petrol low-cost OPEC si a alunga productia mai scumpa non-OPEC, indiferent de pret". Cresterea cererii de petrol este vazuta ca incetinind anul viitor, pe fondul supraofertei "nemiloase" de petrol, iar "primele semne ale unei incetiniri" au fost vazute in T4/2015.

Strategia Arabiei Saudite "incepe sa functioneze"

Strategia de aparare a cotei de piata a OPEC a inceput sa-si  puna amprenta asupra aprovizionarii non-OPEC, a declarat AIE. "Exista dovezi ca strategia condusa de Arabia Saudita incepe sa functioneze. Preturile mai scazute isi pun amprenta asupra productiei non-OPEC, cu o crestere anuala diminuata cu peste 0.3 milioane de barili pe zi in noiembrie, de la 2.2 milioane de barili pe zi la inceputul anului".

Pentru 2016, AIE preconizeaza un declin de 0.6 milioane de barili pe zi in aprovizionarea din partea non-OPEC, deoarece productia SUA s-a restrans usor, catalizatorul de crestere non-OPEC. "Pe masura ce companiile fac noi reduceri de cheltuieli, ca reactie la pretul de sub 50 USD/ baril, impactul asupra aprovizionarii, atat din partea OPEC cat si a non-OPEC, va fi chiar mai pronuntat pe termen lung".

Cresterea cererii este vazuta ca incetinind in 2016

"Consumul este posibil sa fi atins punctul culminant in al treilea trimestru si cresterea cererii este de asteptat sa incetineasca, la o totusi crestere sanatoasa de 1.2 milioane de barili pe zi in 2016, pe masura ce suportul din partea scaderii bruste a preturilor incepe sa se estompeze", a spus AIE.

Raportul AIE spune ca indicatorii initiali pentru T4/2015 indica o crestere diminuata de 1.3 milioane de barili pe zi, de la un maxim de 2.2 milioane de barili pe zi in T3/2015. Cresterea anuala rezultata este de 1.8 milioane de barili pe zi pentru anul 2015 si este condusa de China, SUA, India si Europa.

Aprovizionarea globala creste "pe baza productiei mai mari de petrol OPEC"

Concomitent cu semnele de incetinire a cresterii cererii de petrol, aprovizionarea cu petrol la nivel mondial a crescut in noiembrie, pentru a ajunge la 96 milioane de barili pe zi "pe fondul unei mai mari productii din partea OPEC".

Totalul aprovizionarii globale a fost cu 1.8 milioane de barili pe zi mai mare fata de anul trecut, OPEC contand cel mai mult in acesta crestere. Aprovizionarea din partea non-OPEC a fost de 58.5 milioane de barili pe zi in luna noiembrie, dar cresterea anuala a incetinit cu 400 de mii de barili pe zi de la 2.2 milioane de barili pe zi la inceputul anului 2015.

Cu toate acestea, raportul a aratat ca, in ciuda scaderii pretului petrolului si incetinirea ritmului de crestere a crererii globale, productia de petrol OPEC a crescut cu 50 de mii de barili pe zi, in noiembrie atingand 31.73 milioane de barili pe zi, "cu o productie record din partea Irak si a productiei mai mari din Kuweit care au suplinit scaderile din Africa".

Incepand din luna iunie, productia OPEC a functionat la o medie de 31.7 milioane de barili pe zi, Arabia Saudita si Irak, cei mai mari producatori ai grupului, alimentand la, sau aproape la rate record, a remarcat AIE.

Ingrijorari cu privire la capacitatile de depozitare

Scaderea productiei non-OPEC ar trebui sa duca la o incetinire pronuntata a ritmului de stocare in 2016. Cu toate acestea AIE a remarcat ca petrolul iranian loveste piata in mod spectaculos, dupa ridicarea sanctiunilor occidentale, iar investitorii se asteapta ca productia iraniana sa creasca cu 300 de milioane de barili in 2016.

Cu toate acestea, preocuparile legate de atingerea limitelor de stocare "par a fi exagerate".  In raport se scrie "limita maxima a rezervoarelor de petrol nu ar trebui sa se atinga curand, datorita capacitatilor de stocare de rezerva din SUA si a faptului ca sunt asteptate capacitati aditionale de stocare". O mare parte din surplusul de petrol va fi absorbit de capatitati aditionale de stocare de 230 de miloane de barili, a notat AIE, in timp ce "stocurile SUA sunt doar la 70% din capacitate".

In momentul publicarii acestui articol WTI se tranzactiona la 36.85 USD/ baril:

 

WTI 14 12 2015