• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

AIE considera ca piata mondiala de petrol va incepe sa se reechilibreze in 2017. Pana in 2021, SUA si Iran sunt vazute ca si lideri ai pietei intre tarile OPEC si non-OPEC, SUA ajungand la un nivel record de 14.2 milioane de barili pe zi, pana la sfarsitul perioadei prognozate.

Dar, agentia spune ca o recuperare a preturilor la petrol inainte de acest termen este improbabila, prognozand ca saturarea pietei mondiale de petrol  va dura mai mult decat se estimase anterior.

"Doar in 2017 vom vedea cererea si oferta de petrol aliniate, dar stocurile enorme acumulate vor actiona ca un amortizor asupra ritmului de recuperare a pretului petrolului... Este greu sa vedem o recuperare semnificativa a pretului petrolului pe termen scurt, de la nivelurile scazute care au predominat", a declarat AIE in raportul sau intermediar lansat luni dimineata.

Preturile petrolului au crescut cu aproximativ 6% luni dimineata, ajutate de prognoza agentiei ca productia de petrol a SUA va scadea pe termen scurt. WTI a castigat 1.75 USD si se tranzactiona la 31.39 USD/ baril, iar Brent a castigat 1.77 USD si se tranzactiona la 34.78 USD pe baril.

Jos pentru mai mult timp? Da, dar fiti atenti

"Este foarte tentant, dar, de asemenea, foarte periculos sa declaram ca ne aflam intr-o noua era a preturilor la petrol mici", a spus AIE. "Riscul de o crestere accentuata a pretului petrolului spre ultima parte a previziunilor noastre, risc care decurge din investitii insuficiente, este un potential destabilizator, la fel cum s-a dovedit a fi si prabusirea pretului petrolului".

AIE observa ca in timp ce pretul petrolului ar trebui sa inceapa sa creasca treptat, odata ce piata se reechilibreaza in 2017, "disponibilitatea de resurse care pot fi cu usurinta si rapid exploatate va limita o crestere abrupta a pretului - cel putin pe termen scurt".

Dar, AIE puncteaza riscul unei explozii a pretului petrolului in ultima parte a perioade prognozate, generate de investitii insuficiente.

"Scris pe perete"

Directorul executiv AIE, Fatih Birol, a comentat: "Este usor pentru consumatori sa fie luati de val, de stocurile ample si preturile scazute de azi, dar acestia ar trebui sa tina seama de ce este scris pe perete: reducerile istorice de investitii pe care le vedem astazi, ridica sansele unei surprize neplacute de securitate energetica in viitorul nu prea indepartat".

AIE vede undeva la 4.1 milioane de barili pe zi cresterea aprovizionarii cu petrol la nivel mondial intre 2015 si 2021. Aceasta este o crestere mult mai mica decat cea de 11 milioane de barili pe zi, in perioada 2009-2015. Aceasta scadere a cresterii productiei vine ca urmare a disiparii investitiilor, raspuns la actuala criza a petrolului.

CAPEX la nivel mondial este de asteptat sa scada cu 17% in 2016, dupa o scadere cu 24% in 2015. Acest lucru ar marca primul an dupa 1986 cand investitiile upstream scad pentru doi ani la rand.

Prezentarea generala a aprovizionarii cu petrol

Dupa ce a scazut in 2016, AIE spune ca furnizarea din partea statelor non-OPEC va ramane stabila anul urmator si va recupera in 2018, crescand cu doua milioane de barili pe zi , timp de sase ani, pentru a ajunge la 59.7 milioane de barili pe zi in 2021. SUA ramane principalul contributor care va furniza crestere pana in 2021, fiind responsabil pentru doua treimi din cresterea non-OPEC.

Se estimeaza ca Iranul va inlocui Irak-ul, cel mai mare contributor al OPEC la cresterea productiei. Iranul post-sanctiuni, este vazut adaugand 340 de mii de barili pe zi pana in 2021, pentru a ajunge in final la 3.9 milioane de barili pe zi.

Cota de piata a OPEC, este vazuta de catre AIE ajungand la 33.8% in 2020, de la prognoza sa de 32.4% din 2015, datorita cresterii cererii si a slabirii ofertei. Cererea de petrol OPEC este este vazuta la 34.8 milioane de barili pe zi pana in 2021, comparativ cu productia de 32.1 milioane de barili pe zi in 2015.

Productia LTO a SUA este vazuta in crestere

"Toti cei care cred ca am vazut pentru ultima data crestere de productie LTO in Statele Unite ar trebui sa se gandeasca din nou", a declarat AIE.

Productia de petrol a SUA se estimeaza ca va scadea cu 600 de mii de barili pe zi in 2016 si cu inca 200 de mii in 2017. Cu toate acestea, productia va creste per total pana in 2021 pe masura ce cresterea va reincepe. AIE vede o crestere a productiei SUA pana in 2021 de 1.3 milioane de barili pe zi, "cu imbunatatiri suplimentare in eficienta operationala si cu noi taieri de cheltuieli".

Cererea de petrol la nivel global creste

AIE prognozeaza o crestere a cererii de petrol la nivel mondial la o rata medie de 1.2 milioane de barili pe zi pana in 2021, "trecerea simbolica de 100 de milioane de barili pe zi va marca sfarsitul deceniului, inainte sa creasca la 101.6 milioane de barili pe zi pana in 2021".

Cresterea cererii chineze se estimeaza ca va incetini datorita cresterii economice mai slabe, dar cererea din India va avea "drum deschis" pentru crestere. Comertul mondial de petrol isi va continua pivotul catre Asia, a spus agentia.