• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In raportul sau saptamanal de miercuri AIE a spus ca productia de petrol a SUA a crescut pentru prima data in ultimele trei luni, ajungand la 8.745 milioane de barili pe zi, in crestere cu 10 mii de barili pe zi fata de saptamana anterioara. Inainte de saptamana trecuta, productia de petrol a SUA a scazut timp de 15 saptamani consecutiv, potrivit agentiei.

Raportul agentiei a mai aratat ca stocurile de petrol ale SUA au scazut cu 3.2 milioane de barili in saptaana care s-a incheiat pe 3 iunie, contrar asteptarilor care preconizau o scadere de numai 2.7 milioane de barili.

Volatilitatea este inca numele jocului atunci cand vorbim despre piata petrolului, deoarece stocurile de petrol din SUA raman la un nivel record, numarul de instalatii de foraj active din Statele Unite au crescut saptamana trecuta pentru a doua oara in acest an si, dupa cum am mentionat si anterior, productia SUA a crescut pentru prima oara in 15 saptamani. Mai multi analisti au atentionat asupra unei "temperari a entuziasmului", mai ales tinand cont de ultimii doi factori.

Olivier Jakob de la Petromatrix a atins un aspect crucial vorbid pentru Reuters marti dimineata, despre posibilele implicatii ale unei cresteri pe termen scurt ale numarului de instalatii de foraj din SUA:

"Anul trecut a existat de asemenea un raliu al preturilor in iunie, care s-a sfarsit atunci cand numarul de instalatii de foraj din SUA a inceput sa creasca... daca avem o alta crestere in aceasta saptamana si una saptamana viitoare, atunci va fi mai greu de sustinut acesta raliu, deoarece va exista perceptia ca ne intoarcem la economia de productie".

Si, vorbind de o crestere a productiei din SUA, Naeem Aslam, analist de piata sef la ThinkForex, a declarat marti pentru MarketWatch ca cea mai mare ingrijorare a sa este ca "deoarece pretul petrolului se imbunatateste, afacerile cu petrol de sist din SUA devin atractive si acest lucru poate creste si mai mult oferta de pe piata".

Cu toate acestea, sunt mai multi factori care contribuie la cresterea pretului petrolului in aceste zile, decat scaderea mai mare decat se astepta a stocurilor de petrol din SUA:

Datele citate de Reuters au aratat ca importurile de petrol din China au fost cele mai mari din ultimii sase ani. Acest lucru contribuie la preturi mai mari la petrol, deoarece favorizeaza speranta ca cererea de petrol al celui de al doilea mare consumator din lume a fost stabilizata.

Dolarul american a scazut la minimele ultimelor cinci saptamani, pe fondul scaderii asteptarilor ca o crestere a ratelor dobanzii sa se intample pe termen scurt, fapt ce a ajutat, de asemenea, petrolul.

Un alt factor cheie sunt intreruperile de aprovizionare din Nigeria, pe fondul atacurilor asupra infrastructurii de petrol, care a cauzat ca productia de petrol sa scada la cel mai mic nivel al ultimelor doua decenii, detronand tara de pe locul de producator de petrol de top din Africa.

Miercuri, un grup de militanti a declarat ca a atacat sonde petroliere ale Chevron. Este al patrulea atac de acest gen asupra facilitatilor de productie ale Chevron. La inceputul acestei saptamani grupul a respins negocierile de pace propuse de guvern.

Ministrul petrolului din Nigeria a declarat ca productia a scazut spre 1.5 - 1.6 milioane de barili pe zi, de la 2.2 milioane de barili pe zi in ianuarie. Petrolul asigura in aceasta tara aproximativ 80% din veniturile guvernamentale.