• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In raportul sau lunar despre piata petrolului, AIE a declarat ca pretul petrolului ar putea fi chiar si mai mic in 2016 "daca nu se schimba nimic". Daca Iranul va adauga pe piata petrolului  500 de mii de barili pe zi pana la jumatatea lui 2016 si ceilalti membrii OPEC isi mentin productia curenta de 32 de milioane de barili pe zi, aprovizionarea mondiala cu petrol ar putea depasi cererea cu 1.5 milioane de barili pe zi in prima jumatate a anului 2016, a declarat AIE. "in timp ce ritmul constructiilor pentru stocare incetineste in a doua jumatate a anului deoarece aprovizionarea din partea producatorilor non-OPEC scade, daca nu sunt schimbari, piata petrolului s-ar putea ineca in supraproductie. Deci raspunsul la intrebarea noastra este categoric da. [Pretul petrolului] Ar putea fi mai mic".

Agentia considera ca productia non-OPEC, condusa de SUA, va scadea cu 600 de mii de barili pe zi, si asta in ceea ce AIE numeste prognoza bullish. Totusi, "acet lucru va fi compensat in mare masura de productii mai mari din Iran". AIE nici nu se asteapta "sa stea pe margine" colegii OPEC ai Iranului. Mai degraba, Arabia Saudita ca si conducator al grupului celor 13, este vazuta ca mentinand in continuare strategia de aparare a cotei de piata, pe care a folosit-o in ultimul an si jumatate. "Cresterea brusca a preturilor combustibililor pe piata interna este un semn ca producatorul de top al OPEC se asteapta la o lunga perioada de preturi mici", a declarat raportul.

Revenind la implicatiile macroeconomice pe piata petrolului, AIE a spus ca, desi anul trecut a vazut una dintre cele mai mari cresteri in volum a cererii mondiale de petrol ale acestui secol, "noi am crezut mult timp ca acest lucru nu s-ar putea repeta si in 2016". Si chiar cu pretul petrolului sub 30 USD/ baril, agentia nu vede o crestere exponentiala a cererii in acest an.

"Din pacate acest inceput de an a fost acoperit cu pesimism cu privire la cresterea economica. Acest lucru a fost clar ilustrat, atunci cand Banca Mondiala a declarat pe 6 ianuarie, ca tarile in curs de dezvoltare au avut in 2015 cea mai lenta crestere, inca din 2001. Si astazi, greutati variate in Brazilia, China si Rusia inseamna ca in 2016 vom vedea o mica imbunatatire. Cresterea puterii dolarului va avea impact asupra costurilor in moneda locala a importatorilor de petrol si, prin urmare, va exercita presiuni asupra cresterii cererii de petrol. In China ne asteptam ca cererea sa creasca cu 350 de mii de barili pe zi, sub trendul stabilit recent."

Aici sunt cateva elemente cheie din raport:

  • Aprovizionarea cu petrol a crescut cu 2.6 milioane de barili pe zi in 2015, urmand cresterilor semnificative de 2.4 milioane de barili pe zi din  2014. Cu toate acestea, pana in decembrie, aceasta crestere a incetinit pana la 0.6 milioane de barili pe zi, cu furnizari mai scazute din partea producatorilor non-OPEC, stabilizate sub nivelurile anului, pentru prima data din septembrie 2012.
  • Productia de petrol a OPEC s-a diminuat cu 90 de mii de barili pe zi in luna decembrie, la 32.28 milioane de barili pe zi. Iranul, dupa anularea sanctiunilor, anunta ca va creste productia imediat cu 500 de mii de barili pe zi. Dar asa este oare? AIE estimeaza ca in jur de 300 de mii de barili pe zi vor ajunge pe piata in primul trimestru al anului 2016.
  • Stocurile de petrol la nivel mondial au crescut cu "un fictiv milion de barili in 2014-2015, fundamentele sugerand o acumulare suplimentara de 285 de mii de barili in 2016", a spus AIE. In ciuda extinderii semnificative a capacitatii de stocare, "capacitatea de stocare va fi sub presiune si am putea vedea cum depozitarea plutitoare va deveni profitabila".