• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

OPEC a raportat ca productia sa este la un nivel record al ultimilor trei ani. Al treilea raport major al AIE, de saptamana trecuta, arata ca cererea de titei la nivel mondial creste cu cea mai mare rapiditate din ultimii cinci ani. In ciuda acestei cresteri a cererii, preturile scazute pentru petrol si taierea de costuri vor continua pentru producatorii non OPEC, spune AIE.

1. Consensul: “Jos pentru mai mult timp”

“Pretul petrolului sub 50 USD, de la o suma cu trei cifre in urma cu un an, a vazut cererea reactionand mai rapid decat oferta… In acest context participantii din industria petrolului au adoptat o noua deviza “Jos pentru mai mult timp”, a declarant AIE.

Agentia Internationala A Energiei a mentionat ca anul acesta cererea de petrol va creste cu mai mult de doua ori decat a crescut anul trecut deoarece pretul scazut al titeiului este un catalizator pentru consumul din SUA iar economiile recupereaza.

“In 2015 cererea mondiala de petrol este de asteptat sa creasca cu 1.6 milioane de barili pe zi, cu 0.2 milioane mai mult decat in raportul nostrum anterior, fiind cea mai mare crestere din ultimii 5 ani si raspunsul consumatorilor la pretul mic al petrolului in timp ce cresterea economica se consolideaza”, a declarant agentia. In plus “persistenta puterii macro-economice” sustine trendul de crestere de 1.4 milioane de barili pe zi de anul viitor.

Desi proiectia cererii este de crestere, oferta creste “intr-un ritm ametitor”, in prezent situandu-se cu 2.7 milioane de barili pe zi peste cea de anul precedent, in ciuda scaderii pretului, a spus AIE.

2. Consumul de titei este estimat sa creasca

“Consumul de petrol la nivel global va creste cu 1.6 milioane de barili pe zi in 2015 la o medie de 94.2 milioane de barili pe zi”, a spus AIE.

Deasemenea, agentia, si-a ridicat propriile estimari privind consumul in 2016, previzionand o crestere de 1.4 milioane de barili pe zi, pana la un total de 95.6 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezinta o crestere de 400000 de barili pe zi fata de raportul precedent.

3.    Aprovizionarea globala scade, pe fondul productiei mai mici din partea exportatorilor non-OPEC

AIE a observant ca oferta a scazut cu aproape 600000 de barili pe zi luna trecuta, “in principal din cauza productiilor mai mici din partea non-OPEC”.

“Pe masura ce pretul scazut si taierile de cheltuieli isi vor face efectul, furnizorii non-OPEC isi vor micsora productia, de la un nivel record de 2.4 milioane de barili pe zi in 2014, la nivelul de 1.1 milioane de barili pe zi anul acesta, care se va contracta cu 20000 de barili pe zi in 2016.”

4. Saturarea pietei cu petrol va persista in 2016

Supraproductia de petrol, in medie de 1.4 milioane de barili pe zi in 2015, va exercita o presiune asupra capacitatii de stocare disponibila si va scadea la 850000 de barili pe zi anul urmator. Excedentul de productie din 2015 a fost de 3 milioane de barili pe zi, fiind cel mai ridicat din ultimii 17 ani.

“Cea mai recenta previziune a noastra arata o cerere mai mare decat se anticipase in timp ce oferta non-OPEC va oscila spre contractie anul urmator. In mod cert o reechilibrare a inceput, proces ce ar putea fi prelungit deoarece excesul de productie este de asteptat sa persiste si in 2016, fapt ce sugereaza ca stocurile de petrol vor continua sa se acumuleze si in viitor.”

5. OPEC tine pedala de acceleratie

AIE spune ca furnizarea din partea OPEC si mai ales “pomparea in forta” din partea Arabiei Saudite si a Irak-ului va continua sa creasca pana la 30.8 milioane de barili pe zi in 2016, cu 1.4 milioane mai mult decat anul acesta, din cauza “unei prognoze de cerere puternica si a incetinirii productiei non-OPEC”.

Iran ar putea mari productia pana la un nivel de 3.6 milioane de barili pe zi, de la aproximativ 2.9 milioane in prezent, din cauza anularii sanctiunilor, a spus AIE.

 

Agentia de Stiri a Statului Islamic: OPEC ar putea creste productia de petrol la 33 de milioane de barili pe zi, cea mai mare atinsa vreodata, dupa ridicarea sanctiunilor contra Iranului, conform reprezentantului tarii la OPEC, Mehdi Asali.

Aceasta productie este cu 3 milioane mai mare decat a recomandat grupul celor 12 membrii si va pune si mai mare presiune pe piata petrolului, care este deja excedentara cu aproximativ 3 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudita si Irak au fost principalii responsabili pentru surplusul OPEC din prima jumatate a acestui an.

Agentia de Stiri a Statului Islamic il citeaza pe Mehdi Asali spunand ca Iranul a facut “o mare greseala”, in decembrie 2011, cand a sprijinit decizia OPEC de a reduce cotele individuale ale statelor membre. Aceasta miscare a permis Arabiei Saudite, Kuweit-ului si altor state membre sa preia partea Iranului de productie cand au fost aprobate sanctiunile anul urmator.

Iranul a crescut productia cu 32300 de barili pe zi in luna iulie, ajungand la 2.86 milioane de barili pe zi, ce mai ridicata din iunie 2012, conform surselor citate de raportul OPEC. Declinul productiei a fost corelat cu impunerea sanctiunilor occidentale pentru a descuraja ambitiile nucleare ale Iranului.

sursa: oilpro.com