• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In ciuda scepticismului, decizia OPEC de a reduce productia, prima inca din 2009, marcheaza clar un punct de cotitura al cartelului si in special al politicii Arabiei Saudite: cote individuale de productie au fost alocate fiecarui membru in parte, un tert proces de verificare a productiei de petrol a fost stabilit si cel mai mare producator de titei din lume, Rusia, s-a angajat sa inghete productia. Cel putin, asa arata intelegerea pe hartie.

Pentru cei care au ratat focurile de artificii de miercuri, 30 noiembrie, care au condus la o crestere a pretului barilului de petrol cu aproape 10%, iata detaliile cheie:

Intelegerea OPEC ofera ajustari explicite de productie la nivel de tara, care vizeaza o reducere totala pentru OPEC de 1.2 milioane de barili pe zi fata de nivelul lunii octombrie, masurat de surse secundare. Libia, Nigeria si Indonezia sunt scutite de orice ajustare, si cu exceptia Iranului, declinul productiei de tara este de 4.6% fata de luna octombrie - septembrie pentru Angola.

Participarea Iranului, desi esentiala pentru aceasta intelegere, lasa loc intrebarilor cu privire la acordul de a permite o crestere de 90 de mii de barili pe zi a productiei fata de luna octombrie - asa cum este ea masurata de surse secundare - dar, necesita o reducere de 180 de mii de barili pe zi fata de luna octombrie, masurata prin comunicare directa.

Desi nu au fost oferite detalii, tarile non-OPEC sunt asteptate sa se alature acestui acord, cu obiectivul de a reduce aprovizionarea cu 0.6 milioane de barili pe zi, in timp ce Rusia urmeaza sa se angajeze la o productie de petrol cu 0.3 milioane de barili pe zi mai mica. Chiar daca Rusia a imbratisat acest acord, a mentionat clar faptul ca reducerea productiei se va face foarte lent din cauza unor "probleme tehnice" si a refuzat sa precizeze de la ce nivel se va face aceasta reducere de 0.3 milioane barili pe zi. Rusia a sugerat anterior ca ar putea taia dintr-un buget de productie prognozat pentru anul 2017, ceea ce inseamna ca Rusia nu va reduce efectiv productia deloc.

Scopul final ar reducerii productiei OPEC este de a normaliza nivelurile de inventar in exces, dar nu vizeaza pur si simplu ridicarea preturilor, deoarece acest lucru ar determina o crestere a productiei de sist. Asa cum ministrul nigerian al petrolului a recunoscut miercuri la Viena, OPEC vede pretul de 60 de USD pe barilul de petrol ca fiind "perfect", deoarece "nu ar aduce prea mult petrol de sist".

Goldman explica in continuare ca normalizarea stocurilor este un punct cheie pentru producatorii low-cost, deoarece:

  • elimina castigurile din hedging ale producatorilor cu costuri ridicate si ii ajuta pe producatorii low-cost sa isi sporeasca cota de piata;
  • reduce volatilitatea pretului petrolului, crescand astfel valoarea datoriei si a capitalurilor proprii;

Totusi, obiectivul normalizarii stocurilor de petrol nu ar trebui sa fie cresterea preturilor barilului, ci aplatizarea curbei costului petrolului si viteza fara precedent a raspunsului cu aprovizionare cu petrol de sist ar face, probabil, ca pretul sa fie auto invins peste 55 USD/ baril. Acest lucru este in concordanta cu declaratia de presa a OPEC de miercuri, care s-a axat in mod explicit pe stocurile in exces, dar nu s-a referit la preturi mai mari.

Cu alte cuvinte, cartelul spera la preturi mai mari, dar nu prea mari. Tot ceea ce este peste nivelul de 55 USD pe baril contravine scopului acestei intelegeri.

Acesta este primul risc, deoarece este posibil ca in comunitatea traderilor de instrumente futures sa se creeze exuberanta. Exista o posibilitate distincta ca petrolul sa strapunga din punct de vedere tehnic peste 55 USD, precipitand o sosire mult mai rapida decat se astepta a petrolului de sist. Productia SUA a fost in crestere in ultimele 6-7 saptamani dar, un spike al pretului va accelera aceasta crestere in mod notabil.

Un alt posibil risc care afecteaza aceasta intelegere este ca Pemex, companie petroliera mexicana, a declarat ca nu intentioneaza sa faca reduceri de productie suplimentare in 2017, respingand comentariul ministrului nigerian al petrolului, care afirma ca Mexicul va reduce productia cu 150 de mii de barili pe zi dupa acordul OPEC. Acest lucru sugereaza ca OPEC defileaza cu reduceri non-OPEC ale productiei, fara nici o verificare prealabila si deoarece reducerea productiei din Rusia va fi in cea mai mare parte un mit, exista riscul ca urmatoarea intrunire de la Doha sa fie o mare dezamagire.

In orice caz, va dura cel putin 3-4 luni - probabil pana undeva in februarie - pana ce lumea va avea un punct de vedere clar despre modul in care OPEC implementeaza si isi supravegheaza propriile reduceri de productie, chiar daca alte tari non-OPEC nu adera la aceasta intelegere si in special cele cu petrol de sist lupta pentru a fura cota de piata a OPEC. Probabil ca cea mai buna prognoza in acest moment este ca petrolul se va tranzactiona undeva intre 45 si 55 USD pe baril, peste acest nivel preocuparile pentru productia de sist devenind dominante. Acest lucru nu exclude eventuale spike-uri sau alte aprecieri pe termen scurt.