• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Rivalitatea regionala dintre Arabia Saudita si Iran a fost o componenta cheie care a influentat piata petrolului, pana acum in acest an. Odata cu intoarcerea Iranului pe piata petrolului in ianuarie, dupa ridicarea sanctiunilor occidentale, tara a fost angajata frenetic intr-o lupta pentru recuperarea cotei de piata pierdute in timpul celor trei ani de sanctiuni.

Dar, cel mai mare producator OPEC, Arabia Saudita, este ea insasi angajata intr-o lupta pentru cresterea propriei cote de piata, intr-o postura tot mai distruptiva anti-Iran. Acest lucru a fost observat cel mai bine la Doha, la inceputul acestui an. Apoi, ministrul saudit al apararii, printul mostenitor Mohamed Bin Salman, a respins discutiile despre inghetarea productiei cand Iranul a refuzat sa coopereze. O luna mai tarziu, ministrul petrolului cu un mandat indelungat, Ali Naimi, a fost demis si Khalid al-Falih, loial printului mostenitor si executiv al Aramco, a fost numit noul ministru al petrolului, cu un portofoliu extins.

Iata o scurta recapitulare a comentariilor notabile ale oficialilor de top sauditi si iranieni, de peste weekend. Acestea trebuie intelese in sensul polaritatii mentionate mai sus:

Al-Falih: Piata petrolului a devenit mai echilibrata

Noul ministru al petrolului din Arabia Saudita a declarat duminica ca pretul petrolului a inceput sa se stabilizeze si ca piata petrolului a devenit mai echilibrata.

Khalid al-Falih, ministru al energiei, industriei si resurselor minerale a spus ca Arabia Saudita face in permanenta eforturi pentru a stabiliza piata petrolului.

"In acest sens, Regatul asigura fluxul aprovizionarii cu petrol, deoarece pastreaza o capacitate de productie de rezerva", a declarat acesta in timpul unei intalniri in Germania.

Iranul intentioneaza sa dubleze exporturile

Intre timp, rivalul sef regional, Iranul, a declarat ca tara intentioneaza sa dubleze exporturile de petrol, atata timp cat impulsul din transporturi este absorbit de piata globala, pe care Iranul o vede ca fiind stabila pentru tot restul anului, potrivit unui raport Bloomberg.

"Nu suntem departe de varful nostru pre-sanctiuni si vom atinge curand aceasta cota", Ghamsari a fost citat de catre Bloomberg ca spunand, intr-un interviu in Teheran. "Varful exporturilor noastre este de peste 4 milioane de barili pe zi si avem planuri pentru a atinge acest varf si asteptam conditiile propice", a adaugat acesta.

Iranul tinteste o productie combinata de 5.8 milioane de barili pe zi de titei si condensati pana in 2021. Pana acum in acest an, Iranul a inregistrat o crestere de 25% a productiei. Acesta incearca sa ajunga la maximul ultimilor opt ani de 4 milioane de barili pe zi, pana la sfarsitul anului 2016.

Iranul exporta in prezent in jur de 25% din total catre cumparatori europeni, a spus Ghamsari intr-un interviu. Acesta a adaugat ca NIOC vinde volume mai mari in Asia, desi nu a crescut cantitatea de contracte de furnizare in acea regiune.

"Cele mai multe dintre tranzactiile noastre au la baza acordurile pe termen lung lasand doar o mica parte pentru vanzarea spot", a declarat acesta pentru Bloomberg. "Suntem in negociere cu mai multe companii atat in Europa cat si in Asia". Ghamsari a spus ca Iranul accepta plati pentru unele dintre aceste vanzari in euro.