• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Deoarece pretul petrolului fluctueaza in intervalul 46-52 USD/ baril, analistii incearca sa inteleaga ce ar putea creste aceste preturi, sau daca aceste cresteri au fost pur si simplu cauzate de intreruperi ale alimentarii neanticipate care, la un moment dat, ar putea reveni pe piata si eroda aceste cresteri temporale. Cresterea economica globala ramane mai lenta decat se astepta cineva in urma cu ceva ani, dar nu exista o explicatie usor de inteles pentru aceasta crestere lenta. O analiza recenta a lui N. Gregory Mankiw, economist la Harvard si editorialist la The New York Times, a explicat aceasta dilema oferind cinci posibile explicatii. Asa cum Dr. Mankiw a explicat, cresterea PIB-ului SUA in ultima decada a fost de numai 0.44%, comparativ cu norma istorica de 2%. Dupa cum a subliniat acesta, "la o rata de 2%, veniturile se dubleaza la fiecare 35 de ani. La o rata de 0.44%, este nevoie de aproximativ 160 de ani pentru a se dubla".

Desi recesiunea din 2008-2009 a fost puternica, la fel a fost si in recesiunea din 1982, care a fost urmata de o redresare solida. De aceasta data, recuperarea a fost anemica. De ce s-a intamplat astfel? Prima explicatie este ca acesta este un "miraj statistic". Unii analisti cred ca imbunatatirile calitatii si noile produse din Silicon Valley sunt atat de diferite incat contabilii care masoara PIB-ul ar putea subestima cat de mult au imbunatatit acestea viata. Prin urmare, problema nu este economica, este statistica!

A doua explicatie oferita, este ca recuperarea slaba este doar o mahmureala a recesiunii, deoarece a fost cea mai adanca criza financiara de la Marea Depresiune din 1930 incoace. Mahmureala se disipa dar, este pur si simplu nevoie de timp. O alta explicatie populara, a fost oferita de Lawrence Summers, fost consilier economic al presedintelui Barack Obama, care a sustinut ca problema este anterioara recesiunii si se refera la reducerea cererii de capital pentru a finanta proiectele de investitii. Problema se datoreaza "stagnarii seculare - o incapacitate persistenta a economiei de a genera cerere suficienta pentru a mentine pe deplin locurile de munca". Solutia ar fi mai multe cheltuieli guvernamentale.

Profesorul Robert Gordon de la Universitatea din Chicago atribuie aceasta recuperare lenta lipsei de activitati de inovare. Acesta crede ca multe dintre inovatiile actuale, cum ar fi smartphone-urile si social media nu influenteaza intr-atat calitatea vietii precum electricitatea si motorul cu combustie interna si, prin urmare, nu produc un impact economic comparabil. Ultima supozitie este ca au fost o serie de greseli politice - stimuli fiscali, urmati de o crestere a taxelor pentru a aborda datoria guvernelor din cheltuielile prealabile - au condus la o recuperare lenta. Un nou studiu academic a concluzionat ca "sistemul fiscal bazat pe reduceri fiscale este mai probabil sa provoace crestere economica decat cel bazat pe cheltuieli guvernamentale", confirmand aceasta explicatie.

Mai multe probleme care nu au fost sugerate ca posibile cauze pentru slaba recuperare a economiei SUA sunt o populatie in curs de imbatranire si/ sau o crestere rapida a datoriei nationale. Ambele probleme afecteaza economia Chinei si au stopat cresterea robusta a PIB si cererea de petrol proportionala din trecut. Un studiu scris de Ruchir Sharma, strateg sef la Morgan Stanley (MS-NYSE) Investment Management, sugereaza ca China a decazut de pe calea de crestere miraculoasa din cauza unei cresteri periculos de rapide a datoriei si un colaps al comertului care a deteriorat industria de export a Chinei. China, la fel ca multe alte tari, se bazeaza pe regula autocrata, care poate fi, de asemenea, distructiva pentru economia tarii. Probabil, cea mai mare provocare pentru China este cresterea varstei populatiei active.

Astazi, China are cinci muncitori pentru fiecare pensionar. Pana in 2040, acest raport va scadea pana la aproximativ 1.6 - 1. De la inceputul acestui secol pana in 2050, varsta medie din China va creste de la sub 30 de ani pana la 46 de ani, transformand China intr-una dintre cele mai batrane societati din lume. In acelasi timp, numarul de chinezi mai batrani de 60 de ani va creste de la aproximativ 100 de milioane in 2005 la mai mult de 329 de milioane in 2050. Aceasta poulatie in varsta, va fi mai mult decat populatia combinata din Germania, Franta, Japonia si Marea Britanie la un loc. Implicatiile pentru finantele Chinei sunt profunde. Criteriile demografice deja contribuie la incetinirea cresterii economice a Chinei.

Ce inseamna asta pentru apetitul Chinei pentru consumul de petrol? Aparent, cererea de petrol din China, conform Platts, a fost de 11.36 milioane de barili pe zi, reprezentand o scadere de 1.3%. Acest lucru a marcat al treilea declin lunar consecutiv. Pentru primele patru luni ale anului 2016, cererea a scazut cu 0.3%, comparativ cu o crestere de 8.5% in aceeasi perioada a anului trecut. Platts prognozeaza ca cererea de petrol a tarii va creste cu mai putin de 2% in 2016.

AIE s-a axat pe Petro China, o subsidiara a CNPC, cel mai mare producator din China. Aceasta a cunoscut o scadere a productiei de 0.2% in luna aprilie. AIE vede productia companiei in scadere, probabil, cu 4.1% sau 200 de mii de barili pe zi, deoarece inchide campurile batrane si cu costuri ridicate. In cazul in care compania ar avea aceasta scadere a productiei estimata, ar fi prima dupa 1999.

Un alt fapt ce s-a intamplat in China este faptul ca consumul de benzina a crescut cu doar 5% in martie, comparativ cu cresterea de 10% de anul trecut. Consumul de motorina din China a fost, de asemenea, slab, semn al unei activitati economice slabite. Guvernul Chinei a stimulat investitia in noi centrale si a stimulat productia industriei de baza, ceea ce reprezinta un stimul pentru consumul de energie. In plus, cresterea rafinariilor mici a stimulat importul de petrol in China.