Marfuri | Commodities

Evolutia celor mai tranzactionate marfuri pe pietele de capital: petrol, aur...

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Un al doilea punct de vedere asupra intelegerii OPEC

 

In ciuda scepticismului, decizia OPEC de a reduce productia, prima inca din 2009, marcheaza clar un punct de cotitura al cartelului si in special al politicii Arabiei Saudite: cote individuale de productie au fost alocate fiecarui membru in parte, un tert proces de verificare a productiei de petrol a fost stabilit si cel mai mare producator de titei din lume, Rusia, s-a angajat sa inghete productia. Cel putin, asa arata intelegerea pe hartie.

Citește mai departe: Un al doilea...

OPEC Piata petrolului a devenit mai echilibrata

 

Rivalitatea regionala dintre Arabia Saudita si Iran a fost o componenta cheie care a influentat piata petrolului, pana acum in acest an. Odata cu intoarcerea Iranului pe piata petrolului in ianuarie, dupa ridicarea sanctiunilor occidentale, tara a fost angajata frenetic intr-o lupta pentru recuperarea cotei de piata pierdute in timpul celor trei ani de sanctiuni.

Citește mai departe: OPEC: "Piata...

Piata petrolului doar oferta sau va conta si cererea

 

Deoarece pretul petrolului fluctueaza in intervalul 46-52 USD/ baril, analistii incearca sa inteleaga ce ar putea creste aceste preturi, sau daca aceste cresteri au fost pur si simplu cauzate de intreruperi ale alimentarii neanticipate care, la un moment dat, ar putea reveni pe piata si eroda aceste cresteri temporale. Cresterea economica globala ramane mai lenta decat se astepta cineva in urma cu ceva ani, dar nu exista o explicatie usor de inteles pentru aceasta crestere lenta. O analiza recenta a lui N. Gregory Mankiw, economist la Harvard si editorialist la The New York Times, a explicat aceasta dilema oferind cinci posibile explicatii. Asa cum Dr. Mankiw a explicat, cresterea PIB-ului SUA in ultima decada a fost de numai 0.44%, comparativ cu norma istorica de 2%. Dupa cum a subliniat acesta, "la o rata de 2%, veniturile se dubleaza la fiecare 35 de ani. La o rata de 0.44%, este nevoie de aproximativ 160 de ani pentru a se dubla".

Citește mai departe: Piata...