• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Factorii de decizie politica japonezi au luat masuri extreme in ultimii ani pentru a intoarce Japonia dinspre drumul spre deflatie si a crea un mediu de afaceri mai atractiv. Acestia au obtinut rezultate mixte, dar "corporatia" Japonia este inca pe acelasi fagas, cu cheltuieli mai mari.

Asta i-a determinat pe unii analisti sa sugereze masuri radicale pentru a determina companiile sa isi investeasca banii in cheltuieli de capital si salarii. Hiromichi Shirakawa, fost oficial al bancii centrale, care este in prezent economist-sef pe Japonia la Credit Suisse Group, este in prim-planul dezbaterilor cu planul sau de a impozita economiile corporative.

"Trebuie sa incercam aceasta politica in ultima instanta, pentru a combate deflatia", a declarat acesta intr-un interviu telefonic pentru Bloomberg, de la Tokyo. "Noi am suferit de deflatie timp de douazeci de ani, iar politica actuala inca nu functioneaza".

Rationamentul lui Shirakawa este urmatorul: Economiile corporatiilor au crescut, de cand prim-ministrul Shinzo Abe a venit la putere la sfarsitul anului 2012 si a adoptat masuri de stimulare fiscala si de relaxare monetara fara precedent, prin Banca Japoniei. Politica sa a slabit yenul, stimuland cresterea profitului pentru exportatori. Acest castig trebuie acum pus sa lucreze.

 

Economii corporative enorme

 

Kozo Yamamoto, un membru cheie dintre consilierii revolutionari ai lui Abe, crede ca ideia este privita dintr-un unghi gresit. In aceasta luna el a cerut mai multi stimuli fiscali, o noua runda de relaxare din partea bancii centrale si luarea in considerare a unui impozit pe economiile corporative.

Impunerea unei taxe de 2% pe numerar si depozitele societatilor nefinanciare, le-ar putea stimula sa redirectioneze suficienti bani in investitii pentru a stimula PIB-ul cu 0.9%, conform unui scenariu de lucru al lui Shirakawa.Asta inseamna un hop semnificativ dat fiind faptul ca PIB-ul ar putea sa creasca cu aproximativ 0.5% in acest an calendaristic, pe baza mediana a previziunilor elaborate de Bloomberg. In acelasi timp, ecartamentul inflatiei preferat de catre Banca Japoniei este undeva in jurul valorii de zero.

Companiile sunt in continuare ingrijorate de cresterea investitiilor, avand in vedere rata de crestere redusa a Japoniei, si probabilitatea ca piata de bunuri si servicii sa se contracte odata cu imbatranirea si declinul populatiei.

In timp ce parlamentarii partidului de guvernamant, responsabili de politica fiscala, spun ca in prezent nu iau in considerare aceasta optiune, adoptarea recenta de catre Banca Japoniei a ratelor de dobanda negative, pot crea aceasta posibilitate. Prin introducerea conceptului de taxa pe economii, chiar daca pentru mement numai pe o parte din banii pe care institutiile financiare ii depoziteaza la banca centrala, masura ar putea, in timp, stimula o dezbatere mai larga cu privire la masuri fiscale, pentru a forta companiile sa cheltuiasca mai mult.

 

Detinatorii de lichiditati Japonezi

 

Stephen Jen, co-fondatorul fondului de hedging SLJ Macro Partners LLP, si un fost economist al FMI, vede, de asemenea, si parti bune in aceasta ideie.

"Cheltuie-i sau ii pierzi", a declarat acesta. "Chiar in acest moment, cea mai mare parte dintre profituri este tezaurizata de catre companii mari, care au beneficiat de programele Abenomics, dar nu au fost dispusi sa treaca pe profit".

In tara vecina, Coreea de Sud, guvernu a introdus anul trecut un impozit cu termen limita, pe profit, neaxat pe investitii, salarii sau dividende. Scurta istorie si lipsa datelor guvernamentale privind efectul asupra veniturilor face dificila evaluarea impactului, de catre Bloomberg.

Shirakawa a evaluat cotele de impozit pe economii care vor merge mai departe in Japonia, la 30% in urmatorii cinci ani. Acesta nu este descurajat si spune ca este esential pentru companii sa isi utilizeze mai bine profiturile.

"Vom incerca sa punem capat actiunilor de politica monetara care sunt o pierdere de vreme", a spus acesta. "Aceasta va fi ultima incercare pentru economie".