• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In timp ce imaginea de ansamblu a ratei somajului din SUA pare sa acrediteze actiunile Fed, situatia economica mondiala lasa loc unei alte sesiuni de ghicit asupra deciziei Fed. Rezultatul final a dus la o raspandire a obligatiunilor, prefigurand o incetinire globala si la o piata de capital in defensiva.

Vom arunca o privire asupra burselor din SUA, deoarece acestea sunt un barometru pentru ceea ce se va intampla si la noi.

Am fost de parere ca puterile de decizie vor face tot posibilul pentru a preveni un derapaj al economiei globale. In loc sa construim scenarii argumentate pentru un astfel de eveniment, am fi putut face mult mai multi bani, pariind contrariul. Prin urmare, vom examina un posibil scenariu pentru bursele internationale, care ar putea culmina in aceasta perioada.

Sa incepen cu o perspectiva bazata pe urmatoarele puncte:

 

  Octombrie 2014 Minim August 2015 Minim Ianuarie 2016 Minim
Dow 15,372 15,285 15,365
Nasdaq 3,651 3,908 3,983
S&P 500 1,854 1,831 1,804
Russell 2000 1,013 1,071 953

 

Interesant este faptul ca tot aceleasi probleme economice sunt inca in viguare. Inca mai discutam despre cresterea datoriei la nivel mondial, stagnarea salariilor, date incosistente dinspre China si conflictul din Orientul Mijlociu. Multe dintre raspunsurile la aceste probleme nu pot fi consumate din punct de vedere politic. Orice discurs care ar include sintagma "strange cureaua" este garantat sa lase candidatul pe dinafara. Problema nu este daca putem analiza aceste date si gasi o solutie, ci daca putem tranzactiona intr-o lume care nu raspunde nici o data la intrebarile  pe care ei insasi le ridica.

Raspunsul simplu ar fi ca nici macar sa nu incercam sa intelegem aceste lucruri. Pur si simplu putem compara configuratiile actuale ale pietei cu cele pe care le-am mai vazut si in trecut. Pattern-ul este aici: in timp ce pietele ating minime multianuale, traderii profesionali au cumparat profitand de aceasta slabiciune. Clientii profesionali, conform raportului Commitment of Traders, au fost cumparatori in ultimele cinci saptamani ai contractelor futures pe indicele DOW, si au adunat peste 52 de mii de contracte. Privind acest lucru in perspectiva: interesul total de cumparare pentru contractele futures pe DOW este de doar putin peste 60 de mii de contracte. Mai mult decat atat, interesul pentru aceste contracte a scazut de la inceputul anului cu 25%. Speculatorii renunta la pozitiile long si se tem sa vanda [short] pe aceste slabiciuni ale pietei. Acest lucru lasa o portiune mare din piata in mainile traderilor profesionali, care asteapta ca piata sa se deplaseze in sus in urmatoarele cateva saptamani.

Acest model este similar si pentru celelalte contracte futures pe S&P 500, NASDAQ si Russell 2000. Pe parcursul declinului recent al pietelor, traderii profesionali si-au sporit pozitiile, in timp ce traderii retail si speculatorii privesc din postura de spectatori. In NASDAQ, spre exemplu, traderii profesionali controleaza acum aproximativ 70% din totalul pozitiilor deschise. Istoric vorbind, cand acestia controleaza mai mult de 75%, miscari ample apar in piata foarte rapid, iar aceste miscari sunt in favoarea lor. S&P, pe de alta parte, castiga interes pe masura ce piata scade. Aici ar putea fi vorba despre traderii de indice care, profita de declinul timpuriu pentru a bate mediile anuale.

Dupa o saptamana de consolidare aproape de minime, S&P 500 si DOW este posibil sa scada sub minimele lor multianuale. Acest lucru va crea panica printre traderii de retail si speculatori, iar traderii profesionali vor astepta in liniste sa cumpere la momentul oportun.

Prin urmare, aceasta perioada este oportuna pentru a cumpara foarte ieftin si pentru a paria ca lumea nu se va sfarsi. Dar este bine ca toti participantii retail la piata sa aiba si un Stop Loss... doar in cazul in care o va face.

sursa: commodityandderivativeadv.com