• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Intr-un interviu recent dr. Paul Craig Roberts, fostul Secretar Adjunct al Trezoreriei in administratia Reagan si cronicar Wall Street Journal, a avertizat ca sistemul economic actual este "aranjat" in favoarea marilor banci si ca "se va prabusi cu siguranta; sa sti exact cand este partea cea mai grea". El vede potentialul ca preturile la aur si argint sa "explodeze".

Roberts a spus ca a fost o "crestere uriasa a cantitatii de dolari ca urmare a QE".

"In mod normal, daca imprimati dolari, valoarea lor va scadea. Dar Washingtonul are banii imprimati de europeni si japonezi, astfel ca masa monetara a celor trei creste, ceea ce nu duce la nici o schimbare reala a statutului USD in raport cu alte valute. Cea mai mare parte a banilor ramane in sistemul bancar, nu intra in economie, asa ca inflatia nu creste. Dolarul american este stabilizat, dar pentru cat timp?"

In ceea ce priveste economia reala, a spus el, "nu a mai ramas mult din ea". Cea mai mare parte a productie SUA s-a mutat peste granita, mai ales in China, iar acum locurile de munca din industria IT ii urmeaza exemplul. Eroziunea locurilor de munca pentru clasa de mijloc, a declarat Roberts, a "demontat mitul mobilitatii ascendente". Cu aceasta eroziune distributia veniturilor si a averii  este acum mai rea in SUA decat in jumatate din Lumea a Treia. A distrus deasemenea economia de consum, deoarece veniturile consumatorilor nu pot creste pentru ca "absolventii de colegiu nu isi gasesc locuri de munca pentru clasa de mijloc". Un indicator al eroziunii clasei de mijloc este ca aproximativ 50% dintre cetatenii din SUA cu varsta de 25 de ani traiesc impreuna cu parintii lor.

Roberts a acuzat ca rata somajului este "aranjata", pentru ca nu contine "nici macar un singur muncitor descurajat". Exista un numar imens de astfel de lucratori si rata de participare la piata muncii a scazut de ani de zile. "Acest lucru nu este compatibil cu recuperarea", a spus el. Daca ar fi existat o recuperare, oamenii ar fi intrat in randul fortei de munca, cautand joburi.  Locurile de munca create nu sunt cu norma intreaga si sunt prost platite. "Situatia", a adaugat el "este cu adevarat terifianta".

Ultimul raport al locurilor de munca, a spus el, a aratat ca "toata cresterea ocuparii fortei de munca a mers spre varsta de 55 de ani si mai in varsta. Intrucat oamenii din grupul de munca principal au pierdut 180 de mii de joburi". El a spus ca "oamenii in varsta trebuie sa lucreze in aceste posturi prost platite, deoarece cu o rata a dobanzii asa de scazuta nu obtin venituri pentru economiile lor".

Cand acest fenomen a aparut pentru prima data, presedintele Fed, Alan Greenspan, a substituit datoriile consumatorilor cu veniturile consumatorilor. Cu un boom al creditelor, oamenii isi refinantau casele scotand capitalul creat de ratele scazute ale dobanzii lui Greenspan, care a condus la un consum bazat pe datorie, dar cererea s-a evaporat pentru ca nu poti creste datoria la infinit.

Roberts e explicat ca Fed poate imprima oricati bani doreste, pentru a cumpara obligatiuni pentru a mentine ratele dobanzii scazute si poate tiparii bani pentru a cumpara contracte futures S&P, cand piata de capital va incepe sa scada. Dar Fed nu poate tiparii monede straine pentru a impiedica USD-ul sa scada. In cazul in care Fed pierde suportul bancilor straine, iar acestea ajung la acorduri swap, sistemul "se va prabusi".

Roberts prezice ca aceasta criza va veni cand China, tarile BRICS si alte tari care isi vor vinde obligatiunile pentru dolari. "Dar ce vor face cu dolarii lor? Daca vor vinde dolarii pe piata valutara internationala", a intrebat Roberts? "Cum poate Fed sa mentina valoarea USD? Nu poate!"

"Strainii care inunda piata cu dolari nu vor dori sa cumpere active denominate in dolari. Daca strainii cumpara aur sau argint, Fed nu poate controla asta, pentru ca ei controleaza pretul prin contractele de pe piata futures. Fed a tiparit in nestire contracte short care se vor varsa in pietele de aur si argint si vor conduce pretul in jos". Roberts a spus: "Restul lumii acumuleaza aur si argint. Monetariile din SUA si Canada au rationalizat sau suspendat livrarile deoarece nu exista o asemenea cantitate de aur si argint. Dar daca toate detinerile de dolari din China si India se muta in aur si argint? Pretul va exploda."

Roberts a acuzat ca "autoritatile sunt in cardasie cu marile banci. Secretarii din Trezoreria SUA, membrii Fed si directorii agentiilor de reglementare sunt toti fosti directori de mari banci". Acesta a spus: "Este o situatie care continua in beneficiul marilor banci, care a dus la o concentrare financiara masiva. Economia este condusa pentru ei nu pentru oameni. Acesta este motivul pentru care nu exista nici o recuperare".

In 2004 Roberts a prezis ca SUA va fi o economie de lumea a treia in 20 de ani si "se intampla mai rapid decat se credea vreodata". Roberts observa deja caracteristici de lumea a treia precum prabusirea infrastructurii.

"A fost un proces lent, unii oameni deja s-au acomodat si nu cred ca ar pute fi in alt mod, nu vad cine este responsabil".

sursa: traderplanet.com