• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Miliardarul George Soros a declarat ca datoria in crestere a Chinei seamana cu cea a SUA din 2007-2008, inainte de raspandirea recesiunii la nivel global.

Cifrele lunii martie de crestere a creditului din China ar trebui privite ca un semnal de alarma, a declarat Soros la un eveniment Asia Society, miercuri in New York. Cresterea noilor credite in cea de a doua economie a lumii a fost de 2.34 trilioane de yuani, 362 miliarde USD, luna trecuta, mult peste media prognozata intr-un sondaj Bloomberg, de 1.4 trilioane de yuani, semnalizand ca guvernul prioritizeaza cresterea in fata datoriei.

Ceea ce se intampla in China "seamana ciudat de mult cu ceea ce s-a intamplat in timpul crizei financiare din SUA in 2007-2008, care a fost alimentata in mod similar de cresterea creditului", a spus Soros. "Majoritatea banilor pe care bancile ii furnizeaza sunt necesari pentru a tine in viata datoriile neperformante si intreprinderile care inregistreaza pierderi".

Soros a acumulat o avere de 24 miliarde USD prin pariuri pricepute pe piete si a fost recent implicat intr-un razboi de cuvinte cu guvernul chinez, relateaza Bloomberg. El a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca a pariat impotriva monedelor asiatice, deoarece o aterizare dura a Chinei este "practic inevitabila". Agentia de stiri de stat Xinhua din China, a contrazis afirmatia sa intr-un editorial, spunand ca acesta a facut aceeasi predictie de mai multe ori in trecut.

 

datoria acumulata a Chinei sufoca cresterea economica incet incet

 

Economia Chinei s-a consolidat in luna martie, deoarece cresterea brusca a noilor credite a ajutat la revenirea sectorului rezidential. Valoarea locuintelor din orasele de prim rang a crescut, pretul locuintelor noi in Shenzhen crescand cu 62% intr-un singur an. In timp ce sectorul imobiliar din China se afla intr-o bula speculativa, aceasta ar putea fi capabila sa se autoalimenteze pentru un timp, similar cu ceea ce s-a intamplat in SUA in 2005-2006, a spus Soros.

"Ciclul parabolic"

"Cea mai mare parte a deteriorarii s-a produs in ultimii ani", a spus Soros. "Este un ciclu parabolic".

Andrew Colquhoun, seful rating-ului suveran pe Asia Pacific la Fitch Ratings, este de asemenea preocupat de revigorarea imprumuturilor din China. In cele din urma chiar lucrul care a condus la redresare economica s-ar putea incheia cu deraierea acesteia, deoarece China adauga la povara unei datorii deja nesustenabile, a declarat el intr-un interviu in New York. Fitch coteaza ratingul datoriei suverane a natiunii la A+, al cincilea cel mai inalt grad, si cu o treapta mai jos decat Moody’s Investors Service si Standard & Poor’s, care au taiat perspectivele Chinei in luna martie.

"Indiferent daca o numim stabilizare sau nu, eu nu stiu sigur", a declarat Colquhoun intr-un interviu in New York, "din perspectiva creditului, ne-ar fi mult mai comod daca China ar incetini mai mult decat o face deja. Suntem mai putin increzatori in angajamentul guvernului in reforme structurale".

Preocupari exagerate

Nu toata lumea este de acord. Ingrijorarile cu privire la nivelurile de indatorare ale Chinei, care ar prezenta un risc sistematic sunt exagerate, iar politicile de relaxare nu au exacerbat pana in prezent, au scris economistii de la HSBC Holdings Plc condusi de Qu Hongbin, intr-o nota joi.

Soros a mai avertizat cu privire la o catastrofa asemanatoare cu cea din 2008 si in alte randuri. El a mai declarat si in 2011 ca criza datoriilor europene nascuta in Grecia este "mai grava decat criza din 2008".

Iesirile de capital din China sunt un fenomen in crestere condus de campaniile anticoruptie ale natiunii, care determina oamenii ingrijorati sa-si retraga banii, a spus Soros. In timp ce rezervele Chinei au crescut cu 10.3 miliarde USD in martie, la 3.21 trilioane USD, acestea sunt cu 517 miliarde mai mici comparativ cu un an in urma.

"Exista un indemn clar pentru oameni sa diversifice, sa isi scoata averea afara", a spus Soros.

Soros a fost mai favorabi politicii valutare a Chinei, spunand ca eforturile de a lega yuanul de un cos valutar mai larg, nu doar de dolar, sunt o dezvoltare sanatoasa si ca amenintarea de devalorizare competitiva este mult diminuata.

Problema de sustenabilitate

Economistul-sef de la biroul de cercetare al bancii centrale, Ma Jun, a declarat intr-un discurs in aceasta luna, ca datele recente inclusiv cresterea investitiilor imobiliare, cresterea valorii adaugate din industrie, precum si preturile de productie, indica faptul ca perspectivele economice sunt, probabil, mai bune decat perspectivele unor economisti.

Tendinta de stabilizare nu da investitorilor "suficienta incredere", deoarece China pare sa se fi bazat mai mult pe investitii publice in intreprinderile de stat pentru a stimula economia, a declarat Gao Xiqing, fostul vice-presedinte al Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare a Chinei, intr-un interviu in New York in aceasta saptamana.

sursa: Bloomberg