• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Crestere economica de 4.1% in T1 2015

Institutul National de Statistica a publicat pe 7 iulie a doua revizuire a cresterii economice din T1 2015, revizuire care a aratat, ca si precedenta, o crestere economica de 4.1% an la an sau 1.5% trimestru la trimestru.

Contributia exporturilor la cresterea economica a fost de -1.4%.

 

Semne de slabiciune in luna mai

Vanzarile cu amanuntul au scazut cu -0.8% luna la luna iar productia industrial cu -0.1 luna la luna. Constructiile au scazut cu -2.8% in luna mai.

 

Perspectivele BNR

La sedinta de politica monetara din 1 iulie, BNR a mentinut neschimbata rata de politica monetara la 1.75%.

 

Inflatie negativa in iunie

Rata de inflatie din luna iunie a fost influentata de micsorarea TVA la 9% pentru produsele alimentare si a fost egala cu -3% luna la luna si -1.6% an la an.

Tarifele pentru servicii au crescut cu 0.2% luna la luna in iunie.

 

Codul Fiscal inapoi la Parlament pentru reexaminare

Desi pe 24 iunie Parlamentul a votat aproape in unanimitate ultima versiune a Codului Fiscal , domnul presedinte Iohannis a considerat necesar sa retrimita la Parlament legea pentru a fi reexaminata.

Noul Cod Fiscal continea printre altele: reducerea cotei unice de TVA la 19% din 1 ianuarie 2016 de la 24% in prezent, reducerea taxei pe dividende si eliminarea taxei pe constructii.

Conform declaratiei de presa de pe site-ul administratiei prezidentiale noul Cod Fiscal nu trebuie sa promoveze “politici fiscal excesive”.