• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Datele de creditare publicate marti, arata ca recuperarea a continuat, dar nu se datoareaza in totalitate BCE.

Creditarea a crescut in economia zonei euro, dar nu este clar cat au contribuit la acest lucru programele de achizitii de active ale BCE.

Sondajul BCE, asupra creditului bancar pentru primele trei luni ale anului 2016, au aratat ca standardele de creditare au facilitat creditele acordate companiilor si ca cererea de credite a continuat sa creasca.

Dar, potrivit Bloomberg, citind cu atentie raportul, reiese ca relaxarea cantitativa, care injecteaza in sistemul financiar regional lichiditate de peste 1.7 trilioane de EUR, nu este principalul motor al expansiunii creditului.

 

Programele QE nu au avut efectele asteptate

 

Dupa cum arata si graficul, cele mai multe banci spun ca banii in plus pe care ii primesc, nu au practic nici un impact asupra deciziilor de a acorda credite. Mai putine banci spun in acest moment ca lichiditatea QE ajuta la creditarea companiilor, decat au facut-o in luna octombrie.

Potrivit BCE, "impactul net al relaxarii" asupra achizitionarii de obligatiuni, "pare sa fie mai puternic pentru termeni si conditii, decat pentru standardele de creditare ale bancilor din zona euro". In sondaj bancile se plang, de asemenea, ca relaxarea cantitativa le mananca din profituri.

Pentru Tuuli Koivu, analist Nordea, rezultatele confirma ca ratele negative ale dobanzilor si programele QE sunt "complementare" si "in timp ce ratele negative par sa fi scazut pretul de finantare, achizitiile de active au crescut lichiditatea si astfel volumul de creditare din zona euro".

Cu toate acestea, Tuuli Koivu este citat de Bloomberg spunand ca efectul nu ar trebui sa fie supraestimat: "Oricare dintre efectele pozitive nu ar trebui sa fie exagerat, deoarece majoritatea bancilor considera ca impactul este doar marginal".