• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Romania este o tara cu o economie complexa si diversificata, vulnerabila la riscurile externe datorita pozitiei sale in UE inca nevalorificata pe deplin. Principala problema a Romaniei este insa de ordin intern, cauzata de neintelegerile diferitilor decidenti, de lipsa unei liste de prioritati si de neurmarirea unor strategii pe termen lung. Obiectivul Romaniei trebuie sa fie bunastarea cetatenilor sai si o buna colaborare cu toti partenerii din Uniunea Europeana, NATO, dar sa nu ii uitam sau sa le minimizam importanta vecinilor de la rasarit.

Contextul intern al Romaniei

Salariul mediu nominal net a fost in ianuarie 2015 de 1740 RON in crestere cu 6.87% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Institutului National de Statistica cresterea economica a Romaniei inregistrata in 2014 a fost de 2.9% unul dintre motoare fiind si impozitele nete pe produs.

Situatia economiei romanesti, economie cu o evolutie mediocra, este agravata si de vesnicele lupte si neintelegeri dintre reprezentantii puterii.

Contextul extern Romaniei

Situatia este tensionata la est de Romania datorita conflictului dintre Rusia si Ucraina si a sanctiunilor impuse reciproc dintre UE si Statele Unite pe de o parte si Rusia pe de alta parte.

Economiile tarilor puternic exportatoare de petrol precum Rusia, tarile arabe, Brazilia etc. sunt puternic afectate de pretul la care se tranzactioneaza astazi barilul de petrol.

Pe de alta parte incetinirea crestrii economiei Chinei a avut un impact major asupra monedelor unor tari puternic legate de economia Chinei precum Australia, Noua Zeelanda, Canada etc.

Parti interesate de bunul mers al economiei Romaniei

Parti interesate interne Romaniei: salariatii, pensionarii, copii, micii intreprinzatori, companiile cu capital romanesc, companiile cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania, investitorii romani sau care isi au resedinta in Romania si in general toti locuitorii Romaniei.

Parti interesate externe Romaniei: companiile straine care au parte din piata de desfacere in Romania (exportatorii catre Romania), investitorii straini, cetatenii straini care isi doresc sa lucreze in Romania, Uniunea Europeana in general, NATO, tarile nemembre UE sau NATO care au legaturi comerciale cu Romania.

Surse, Cauze, Factori de Risc

 

Zona afectata Probabilitate de manifestare (%) Impact (%)

Expunerea/ Valoarea

pierderilor cauzate

(mil EURO)

Indicator

Valoare indicator

(mil Euro)

Mica (<5%) Mare (>25%) Nesemnificativ (<10%)

Mediu –

considerabil

(10%-20%)

Major (>20%)
Bancile grecesti 12646.4  

33.33%

(Reuters)

  13%   547.955

Investitiile directe

in Romania

din Grecia

150(2013)  

50%( previziunea

analistilor

ca Grecia va intra

in default)

5.53%     4.14

Exporturile Romaniei

in Grecia

738 (2014)  

50%( previziunea

analistilor

ca Grecia va intra

in default)

1.4%     5.16

Banii trimisi in tara

de angajatii

romani in Grecia

75(2013)  

50%( previziunea

analistilor

ca Grecia va intra

in default)
1.77%     0.66
Total Expunere             557.915

 

Riscul major in cazul excluderii Greciei din zona Euro si/sau din Uniunea Europeana ar fi destabilizarea zonei Euro si insasi destramarea UE. Excluderea Greciei ar crea un precedent deosebit de periculos si ar amplifica nemultumirile tarilor dezvoltate din Uniune vizavi de tarile emergente, printre care se numara si Romania, care nu isi indeplinesc in totalitate obligatiile asumate sau le indeplinesc cu intarziere. Nu trebuie uitat ca in cadrul tarilor dezvoltate ca Anglia sau Germania exista curente bine conturate eurosceptice care ar fi puternic alimentate in cazul precedentului Grecia.

O alta problema importanta ar fi scaderea ratingului de tara al Greciei de catre agentiile international de rating. Acest lucru ar influienta Grecia in mod negativ, si aici o sa dau un exemplu pentru a se intelege mai bine: Daca un fond de investitii sau o banca de investitii intrevede o oportunitate de investitii intr-o tara, este posibil ca acesta sa nu poata investi pentru ca statutul care il/o guverneaza interzice investitiile in tari cu un anumit rating/ cu un anumit risc de tara.

Un posibil default al Greciei ar influienta deasemenea puterea de cumparare a grecilor dar revenirea la drahma si devalorizarea care ar urma acestei reveniri ar ieftinii importurile. Reamintesc faptul ca in 2008 raportul import/export era de aproximativ 1.47.

Noi cei de la tradinggear credem ca Grecia nu va iesi nici din zona Euro, nici din Uniunea Europeana, pentru ca se va gasi o solutie in final.

La inceputul crizei financiare Fed-ul a facut o gresala cu Lehman Brothers, gresala pe care nu a mai repetat-o. Fed-ul face greseli, dar intotdeauna invata din ele. BCE are o expunere de 110 mld. Euro pe bancile grecesti si o expunere de 20 mld. Euro pe obligatiunile suverane ale Greciei. Acum este momentul ca Uniunea Europeana sa invete din greselile altora.