• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Liderii lumii se intalnesc in aceasta saptamana in Japonia, pentru discutii care vor cuprinde incetinirea economiei Chinei si valorificarea terenurilor din disputata Mare a Chinei de Sud, fara ca reprezentantii celei mai mari economii din Asia sa fie macar la masa.

Prim-ministrul Shinzo Abe il va gazdui pe presedintele SUA, Barack Obama si pe ceilalti lideri din Grupul celor 7, intr-o statiune retrasa pe insula Kashiko, la 300 de km sud-vest de Tokyo. Asta inseamna ca summit-ul nu este departe de China si aduce in atentie mai multe puncte de tensiune cu regimul comunist.

Reuniunea este organizata pe fondul incetinirii ritmului de crestere al economiei Chinei, cu o dezbatere intre natiunile cele mai dezvoltate pe tema cat de mult - sau daca - guvernele ar trebui sa ia masuri fiscale pentru a-si stimula economiile. De asemenea, reuniunea are loc inaintea unei decizii judecatoresti internationale a unui caz introdus de Filipine asupra teritoriului din Marea Chinei de Sud, care va afecta comportamentul Chinei, in apele prin care trec anual marfuri comerciale in valoare de cinci trilioane de USD.

China a reactionat nervoasa la o declaratie din aprilie a ministrilor de externe G7, care exprima opozitia fata de orice actiune de "intimidare, coercitiva sau provocatoare" in Marea Chinei de Est si in Marea Chinei de Sud, si invita toate partile sa actioneze in conformitate cu dreptul international. In declaratie nu a fost mentionat numele nici unei tari.

O declaratie similara a liderilor G7 in aceasta saptamana ar irita si mai mult China, un partener comercial cheie pentru toate tarile G7.

"Declaratia voalata"

"Practic Japonia si SUA incearca sa-i aduca pe europeni la bord pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la actiunile Chinei", a declarat Robert Dujarric, director al Institutului de Studii Asiatice Contemporane, la Temple University din Japonia. "Chiar si o declaratie voalata ar fi o victorie pentru Tokyo si Washington. Se pune in vedere Beijing-ului ca chiar si tarile care se ingrijesc in primul rand de banii pe care ii fac din China, sunt ingrijorate".

China este implicata intr-o disputa teritoriala cu Japonia in Marea Chinei de Est si in certuri separate cu alte tari din Asia de Sud-Est in Marea Chinei de Sud. Tribunalul international de la Haga este asteptat sa se pronunte in lunile urmatoare, in cazul adus de Filipine. In timp ce SUA nu este parte la dispute, aceasta a stabilit libertatea de navigatie in regiune, sustinuta de aliatul sau apropiat, Japonia.

Diplomati convocati

China a convocat diplomatii natiunilor G7 de la ambasadele din Beijing, cu cateva zile inaintea reuniunii ministrilor de externe de la Hiroshima, pentru a incerca sa-i convinga sa nu sustina disputele din Marea Chinei de Sud sau alte probleme legate de China in timpul summit-ului, potrivit unui oficial chinez familiarizat cu situatia, care a cerut sa nu fie identificat, invocand politica.

In ceea ce parea a fi un nou semn de nemultumire, SUA a declarat saptamana trecuta ca doua avioane militare chineze au efectuat o interceptare "nesigura" a unei aeronave de patrulare maritima a SUA peste Marea Chinei de Sud, apropiindu-se la numai 50 de picioare. China a declarat ca avioanele sale au pastrat o distanta sigura fata de avionul de recunoastere SUA.

Ca gazda pentru tarile care impartasesc valorile "libertatii, democratiei, statului de drept si drepturilor omului", Japonia intentioneaza sa conduca lumea pe calea pacii si a prosperitatii, in conformitate cu documentele distribuite reporterilor de catre ministrul de externe, inaintea summit-ului G7. Documentele specifica faptul ca "situatia din Asia - Pacific" si incetinirea economica a Chinei vor fi pe ordinea de zi.

Ceilalti participanti

Japonia a invitat sefii mai multor tari non-membre G7 in tara pe perioada summit-ului, pentru discutii secundare. Invitatia include liderii din Vietnam si Indonezia, plus Laos, care in acest an detine scaunul prin rotatie al Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est si, prin urmare, are o anumita stapanire asupra formularii oricarei declaratii ASEAN privind Marea Chinei de Sud. Bangladesh si Sri Lanka sunt, de asemenea, pe lista.

Extrem de neplacut

"China va gasi extrem de neplacut daca Japonia preia conducerea si incepe o dezbatere critica asupra Chinei", a spus Kawamura. "Relatiile dintre Japonia si China doar ce au inceput sa se imbunatateasca de anul trecut, iar acest lucru ar avea un efect negativ".

China si Japonia au avut un comert bilateral in anul 2014, in valoare de 344 miliarde USD, iar China este cel mai mare partener comercial al Japoniei.

Song Guoyou, director adjunct al Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai, a spus ca eforturile pentru rezolvarea problemelor legate de China in absenta acesteia ar fi contraproductive.

"Acest lucru nu ajuta situatia, deoarece toate aceste probleme pot fi rezolvate numai dupa mai multe consultari cu China", a declarat Song. "China de astazi nu va pleca capul la acest tip de presiune politica si diplomatica a altor natiuni, iar astfel de actiuni pot genera doar suspiciune si pot face relatiile chiar si mai antagoniste".

Orice critica ar putea determina China sa respinga ca anacronic G7, pentru ca exclude cea de a doua mare economie a lumii. In timp ce grupul a fost fondat initial sa se ocupe de probleme economice, domeniul sau de competenta s-a raspandit. China va gazdui cel mai mare summit G20 in septembrie.

"China vede G7 ca pe o relicva a secolului XX", a spus Kawamura. "G20 face diferenta intre problemele internationale acum. Asa vad ei situatia".

sursa: msn.com