• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In SUA pretul mediu al caselor existente este de 236000 USD dupa Asociatia Nationala a Agentiilor Imobiliare. Acest pret este cu 2.7% mai mare chiar decat in iulie 2006, cand a fost varful bulei imobiliare.

Revista D in editia din iulie a avut motto-ul “Making Dallas Even Better”. Acest lucru este valabil pentru multe orase, printre care si San Francisco sau “Orasul Boom”, asa cum este numit acum, unde pretul mediu al apartamentelor este de 1.13 milioane USD iar pretul mediu al unei case este de 1.35 milioane USD.

Faptul ca pretul locuintelor este chiar mai mare decat in anterioara bula imobiliara, chiar daca veniturile reale au stagnat sau au scazut in toate sectoarele de activitate, exceptie facand persoanele cu salarii de top, este un alt semn ca Fed-ul “in intelepciunea sa infinita” a reusit “elegant sa pompeze aproape toate preturile activelor” pentru a realiza “un efect de bunastare”. In acest “mod ingenios”, Fed a “vindecat” piata locuintelor.

In ciuda acestei “panici de cumparare” numarul proprietarilor de case este in scadere. Rata proprietarilor de case a scazut la 63.4%, neajustata sezonier, potrivit unui raport al Census Bureau, in scadere cu 1.3% fata de in urma cu un an si cea mai mica din 1967.

Acest proces a fost accelerat in loc de sa incetineasca. Scaderea de 1.2% din 2014 a fost cea mai mare scadere anuala din istorie.

Un lucru important in scaderea ratei de proprietari de case a fost ca aceasta a afectat toate grupele de varsta, dar in mod diferit. In grupa de varsta sub 35 de ani, rata de propietari de case in T2/2015 s-a imbunatatit usor la 34.8% de la recordul negativ de 34.6% din T1/2015.

Wolf Richter – Business Insider – Vineri 31.07.2015

 

Acum o sa facem o mica comparatie cu Romania si o sa ne observam “performantele”.

La noi inflatia in iunie a fost de -3% in termeni lunari sau -1.6% in termeni anuali.

In SUA au fost create 223000 de noi locuri de munca iar somajul s-a redus la 5.3%. Nu putem compara cu somajul din Romania, deoarece la noi se masoara cum ne convine, adica numai acele persoane care primesc ajutor de somaj si care isi cauta de munca.

In Romania, per total, constructiile ar fi crescut cu 10.8% fata de perioada similara a anului trecut.

Dar in 2014 sectorul constructiilor a avut o performanta extrem de slaba.

Despre creditele imobiliare existente in Romania ce sa mai vorbim? Creditele oferite de banci pentru “investitii” nu mai exista, cu mici exceptii.

Daca te duci la banca sa obiti un imprumut, pe o perioada mai indelungata, pentru ca rata sa fie mai mica, ti se va spune politicos: “Nu ne lasa normele BNR”.

Si aici ma refer la cazuri reale. O persoana cu un venit salarial mare in comparatie cu media din Romania, din sectorul IT.  Daca bancile i-ar fi oferit credit pe o perioada mai indelungata, tot bancile ar fi avut de castigat deoarece ponderea dobanzii in rata lunara ar fi fost mai mare.

In plus riscul acordarii unui astfel de credit ar fi fost nul pentru ca rata lunara ar fi fost sub 5% din salariu.

Dar la noi se prefera acordarea imprumuturilor doar persoanelor care dintr-un motiv sau altul au nevoie urgenta de bani si astfel nu pot negocia.

Vezi cazul creditelor in CHF! Oamenii nu au citit cu atentie sau nu s-au priceput. Dar bancherii ce scuza au?

In final va intreb: Oare cei din BNR sunt mai “intelepti” decat Fed-ul?