• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pe termen scurt, in China este o dezordine iar motivele nu sunt deloc evidente. Lacomia si prostia au alimentat bula care a aparut in iunie 2014. O mare parte dintre investitori tranzactioneaza cu bani imprumutati, tranzactioneaza in marja.

Incepand cu luna iunie 2014, indicele Shanghai a scazut cu peste 40% si guvernul a cheltuit peste 200 de miliarde USD in incercarea de a stabiliza piata. Nu putem fi siguri ca acesti bani au fost cheltuiti cu intelepciune deoarece graficele indica faptul ca pietele ar putea inca testa minimele.

Factori care creaza incertitudine

Economia chineza incetineste si acest lucru, la randul sau, afecteaza piata de capital. Perceptia este ca daca economia incetineste, atunci companiile se vor confrunta cu perioade mai dificile.

Guvernul a precizat ca nu mai este dispus sa finanteze companiile care opereaza in pierdere pe termen nedeterminat. A devenit clar ca aceste companii trebuie sa isi reduca costurile si sa isi eficientizeze operatiunile. Una dintre sugestiile formulate a fost aceea ca aceste companii sa fuzioneze pentru a-si imbunatatii competivitatea. Pe termen scurt, acest lucru nu va fi unul placut deoarece multe companii mari ar putea falimenta, adaugand incertitudine, iar piata de capital uraste incertitudinea. Astfel, pe termen scurt perspectivele nu sunt imbucuratoare. In cele din urma, economia chineza este intr-o etapa de tranzitie si incearca sa treaca de la o economie bazata pe export la o economie bazata pe consumul domestic si aceste tranzitii nu sunt netede. In timp ce masele urasc incertitudinea, investitorii ar trebui sa isi pregateasca o lista de active blue chips pentru a investii pe termen lung.

Au existat destule semne care au avertizat investitorii vicleni ca piata chineza se va prabusi. Masele erau euforice si toata lumea credea ca piata chineza poate merge numai in sus. Acesta este cel mai clar semnal si nu necesita cunostinte avansate de analiza tehnica sau fundamentala. O intelegere de baza a psihologiei maselor este tot ceea ce trebuie. Psihologia maselor spune ca trebuie sa fi precaut atunci cand masele jubileaza si entuziast atunci cand masele sunt prudente.

Semnalele pe termen lung sunt de bun augur pentru economia si piata de capital chineza

In China, clasa de mijloc creste spectaculos. Exista peste 109 milioane de chinezi cu economii personale de peste 50 de mii de USD. In timp ce clasa de mijloc este decimata in SUA din anul 2000, de doua ori mai multi chinezi decat americani s-au alaturat acestei clase de mijloc in aceasta perioada. China reprezinta o cincime din populatia lumii si detine 10% din bogatia mondiala. Aceasta cifra este de asteptat sa creasca dramatic in anii ce vor urma. In plus numarul de milionari din China este exorbitant: China are acum mai mult de un milion de milionari. Pentru bunul mers al Chinei, acesti factori sunt de bun augur.