• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Panica! Acesta este astazi cuvantul de ordine in pietele financiare si de capital. Leul scade in raport cu Euro, Euro in raport cu Dolarul iar BVB pierde tot avansul castigat saptamana trecuta. De ce toate astea? Din cauza referendumului din Grecia. Dar este normal sa ne panicam asa? Singurul element real de ingrijorare este situatia creata, fara precedent, situatia Greciei. Ce vor raspunde grecii la referendum...? Numai ei pot sti. Dar pe noi ne intereseaza cum vom fi afectati... Intradevar aceasta situatie fara precedent afecteaza Uniunea Europeana, Uniunea Monetara, tocmai fiindca este fara precedent.

Dar si intr-un caz si in altul ce se va intampla cu noi, cu economiile noastre, cu investitiile noastre?

Sa le luam pe rand: Banii romanilor din bancile grecesti prezente pe piata din Romania. Aceste banci sunt supravegheate si controlate de catre BNR, despre care se pot spune multe, dar ca isi asuma riscuri inutile sau ca nu impune suficiente reguli bancilor cu siguranta ca nu se poate spune. In plus depozitele populatiei sunt garantate in limita a 100000 Euro in fiecare banca. Daca ai 300000 depui in trei banci si cu asta basta.

Piata de la Bucuresti: S-a intamplat ceva asa de grav incat sa justifice astfel de scaderi? Toate aceste companii sunt dependente exclusiv de companiile grecesti? Nu! Este doar panica. O panica pe care daca o analizam la rece, poate fi profitabila! Cine cumpara la aceste preturi scazute, poate avea surpriza placuta sa castige bani frumosi in cateva zile, odata cu incheierea unui acord. Si daca nu se incheie piata va mai avea o cadere, dupa care isi va reveni. Mai tineti minte, in iarna scaderile acelea de vreo trei zile cand toata lumea se gandea ca s-a terminat cu bursa? A urmat o revenire, dupa anuntul unei stiri pozitive si chiar s-au atins noi maxime. Ca sa nu lungim discutia trebuie sa ne punem urmatoarea intrebare pentru fiecare activ in parte pe care dorim sa il cumparam: Ce a influientat acest activ? S-au modificat datele pentru care pana vineri era foarte atractiv?

Sa analizam in final putin si graficul EUR USD: A deschis aceasta saptamana de tranzactionare, cu gap la pretul de 1.09918.

Pana la ora la care vorbim a recuperat pana la valoarea de 1.10908.

Pretu unui activ poate fi influentat, pe langa elementele fundamentale si de panica, hedge, etc.

Pentru mai multe informatii puteti citi: Profilul de risc al Romaniei vizavi de situatia din Grecia.