• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Investitiile directe ale chinezilor in SUA au crescut la un nivel record anul trecut, crescand numarul de locuri de munca legate de acestea la cel mai mare atins vreodata, potrivit unui raport al Comitetului National pentru Relatii SUA - China si Rhodium Group.

Investitorii din China au alocat mai mult de 15 miliarde de USD in 171 de tranzactii in SUA in 2015, si peste 30 de miliarde de USD sunt deja programati pentru tranzactii si proiecte in acest an, potrivit studiului. Raportul a fost citat de Rhodium’s China Investment Monitor, care a urmarit investitiile directe ale firmelor cu capital din China continentala in SUA, din anul 2000. Investitiile provenite din China au  ajutat la crearea a 13 mii de locuri de munca full-time pentru americani, anul trecut, ridicand numarul total de-a lungul ultimilor 15 ani la mai mult de 90 de mii, potrivit raportului.

 

investitii China in SUA

 

Setul de date include investitii catre unitatile din SUA, care au cel putin 10% participatie sau control din China continentala si le exclude pe cele constituite de catre gospodariile populatiei sau persoanele fizice. Acestea acopera proiecte de tipul greenfield sau construirea de noi facilitati precum fabricile, depozite sau birouri, achizitii de active deja existente din SUA, participatii in societati de 10% sau mai mari si extinderi semnificative ale instalatiilor existente.

Politica SUA

Fluxul de bani catre SUA din China face parte dintr-un val de investitii ale Chinei in strainatate, care a fost declansat de incurajarea firmelor de a obtine know-how-ul si cota de piata prin tranzactii, de catre presedintele Xi Jinping. Incetinirea din economia de 10.4 trilioane de USD si ingrijorari cu privire la stabilitatea yuanului "au accelerat vizibil ritmul investitiilor din China in strainatate, de la mijlocul anului 2015, cu un record de 100 de miliarde de USD in tranzactii M&A la nivel mondial in primele trei luni ale acestui an", potrivit studiului.

"Revizuirea continua a modelului Chinei de dezvoltare, barierele politice mai mici pentru investitiile in strainatate, precum si o mai mare incredere a intreprinderilor din China sa investeasca peste hotare, va determina o iesire de sute de miliarde de USD din China in urmatorii zece ani", potrivit raportului. Raportul avertizeaza ca retorica anti circulatiei libere a marfurilor risca sa anuleze oportunitati de investitii straine catre SUA.