• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a declarat ca Janet Yellen nu ar trebui sa ridice ratele dobanzilor saptamana viitoare, pentru ca acest lucru ar periclita cresterea economica si ar creste inegalitatile. "Cel mai nefericit lucru este ca daca ridici ratele dobanzilor exista un risc, din nou acesta poate fi mic, dar este un risc, care va incetini redresarea", a spus Eric Maskin intr-un interviu, marti la Moscova. "Poate ca stie ceva ce nu stiu eu, si poate ca ea vede semne ale inflatiei pe care eu nu le vad, dar eu chiar nu inteleg de ce este atat de important sa ridici ratele dobanzii, atunci cand ai chiar si un mic semn de intrebare".

Yellen le-a declarat parlamentarilor, saptamana trecuta, ca la reuniunea Federal Open Market Committee, pe 15-16 decembrie, este o "optiune vie" cresterea ratei dobanzii in conditiile in care "economia se insanatoseste" si o miscare de la nivelul actual, apropiat de zero, este asteptata.

In timp ce Fed nu a atins tinta de inflatie timp de mai bine de trei ani, o serie de rapoarte forte despre locurile de munca dau oficialilor incredere ca preturile pot creste, chiar daca acestia ridica costul indatorarii, pentru prima data din 2006.

Maskin, care a castigat Premiul Nobel pentru Economie in 2007, a spus ca o asemenea miscare ar creste, deasemenea, decalajul dintre cei care au economii si cei care nu au.

Yellen a fost intrebata despre inegalitatea veniturilor, la aceeasi sedinta a congresului, si a spus ca acestea arata o "tendinta foarte deranjanta in sus", desi Fed nu poate aborda factorii cheie din spatele acestei cresteri.

Cresterea inegalitatii

"Imi fac griji ca o miscare de crestere a ratelor dobanzii este o miscare de a creste inegalitatea", a spus Maskin. "Cei mai multi oameni nu au prea multe economii, cei mai multi oameni se bazeaza pe veniturile salariale. Si problema cresterii ratelor dobanzii este ca faceti investitii in companiile mai putin profitabile, astfel faceti mai dificila situatia salariatilor. Voi ajutati deponentii, investitorii, dar faceti rau oamenilor care se bazeaza pe veniturile salariale". Maskin a fost printre cei 75 de economisti care au sustinut anul trecut cresterea salariului minim pentru angajatii din SUA. Morgan Stanley, a declarat intr-un raport, luna trecuta, ca SUA este economia cea mai inegal dezvoltata, in afara de cele din sudul Europei, care se lupta in continuare cu efectele post-crizei datoriilor. Un document de lucru publicat in luna iulie de Banca Centrala Europeana, BCE, a concluzionat ca cei 1% din populatia de top detine 37% din totalul avutiei.

Investitii mai costisitoare

"Cresterea ratei dobanzii inseamna investitii mai costisitoare", a spus Maskin, adaugand ca aceasta afecteaza atat distributia veniturilor cat si perspectivele economice.

Fed a amanat o crestere a ratei dobanzii in luna septembrie spunand ca "evolutiile economice si financiare globale recente ar putea restrange activitatea economica, oarecum, si sunt susceptibile de a pune presiune descendenta in continuare asupra inflatiei pe termen scurt". Aceasta fraza a disparut din declaratia lunii octombrie.

Masurata prin indicele pretului cheltuielilor de consum personal, instrumentul preferat de Fed, inflatia a crescut cu doar 0.2% in 12 luni, pana in octombrie.

In timp ce exista indicii ca economia SUA "merge pe roze", Maskin a spus ca el este "nedumerit" de determinarea cu care Yellen vrea sa creasca dobanzile, cand inflatia este "cu mult sub tinta de 2% despre care se vorbeste in mod normal".

Costul mai ridicat de indatorare, poate stimula iesirile de capital din tarile in curs de dezvoltare. Miscarile nu vor fi suficient de importante pentru economiile care sunt acum mai bine pregatite pentru a sustine socuri, a spus Maskin.

"Pietele emergente au avut o multime de timp pentru a se pregati", a spus Eric Maskin. "cresterea dobanzii o sa aiba un efect teribil asupra pietelor emergente? Nu, eu nu cred acest lucru, deoarece, nu va fi o mare schimbare".

sursa interviului: bloomberg.com

Si acum in Romania:

La ultima sedinta de politica monetara din 2015, Banca Nationala a Romaniei, BNR, a pastrat nemodificata dobanda de politica monetara la 1.75%, iar nivelul rezervelor minime obligatorii a ramas si el neschimbat. Nu a adus informatii suplimentare nici conferinta de presa ce a urmat sedintei, ci a evidentiat doar faptul ca "mediul intern curent amplifica incertitudinea legata de mixul de politici macroeconomice". BNR a prezentat de asemenea si prognozele anuale pentru rata inflatiei: -0.7% pentru finalul anului 2015, revizuit in jos de la -0.3% anterior, nu mai sunt atat de optimisti, si 1.1% pentru finalul anului 2016, revizuit in sus de la 0.7% anterior, sunt din nou optimisti. BNR ne spune ca aceste cifre sugereaza ca "presiunile inflationiste au ramas elevate" si ca spatiul pentru noi taieri ale ratei de dobanda este limitat.

Foarte interesant este ca Fed isi pune semne de intrebare, chiar daca pe 16 decembrie va creste dobanda de politica monetara, desi dobanda-cheie pentru USD este de doar 0.25%. Rata inflatiei in SUA este mica, de 0.2% yoy, dar macar este pozitiva. BNR in schimb are o dobanda cheie de 1.75% pe care considera ca a taiat-o suficient, chiar daca inflatia in Romania este negativa, -0.7%.