• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Intr-un sezon electoral american, un subiect tabu a supravietuit si este intact: deficitele bugetare sunt periculoase.

In ciuda tuturor inovatiilor, redresarea economica ramane subunitara in intreaga lume.

Solicitari ca guvernele sa preia eforturile de ajutorare sunt in crestere tot mai mult. O multime de economisti s-au alaturat acestei idei si la fel au facut si top managerii din industria financiara. Ray Dalio, seful celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater, si Bill Gross de la Janus Capital, spun ca factorii de decizie politica sunt incoltiti si vor trebui sa recurga la deficite mai mari.

"Exista o recunoastere, chiar si in comunitatea investitorilor, ca politica monetara este un fel de a ramane fara munitie", a spus Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank in New York. "Accentul se indreapta acum catre politica fiscala".

Monopolul valutei

Despre acest lucru a fost vorba tot timpul, conform teoriei moderne a banilor. Doctrina veche de 20 de ani, la periferia gandirii economice, este o preluare asupra cheltuielilor guvernamentale in tarile care au propria lor moneda.

MMTers sustine ca astfel de tari nu se confrunta cu nici un risc de criza fiscala. Acestea pot avea datorii, sa zicem dolari sau yeni, dar acestea sunt, de asemenea, detinatori de monopol de dolari sau yeni, astfel incat isi pot indeplini intotdeauna obligatiile. Din acelasi motiv, acestea nu trebuie sa finanteze cheltuielile prin colectarea taxelor, sau chiar prin vanzarea de obligatiuni.

Implicatiile pe termen lung ale acestei abordari au ingrijorat multi economisti.

"Nu am nici o problema cu deficitul de cheltuieli", a declarat Aneta Markowska, economist-sef la US Societe Generale din New York. "Dar aceasta ideie de bani tipariti de guvern, sume nelimitate de bani, care continua la infinit, deficit nelimitat, infinit, care s-ar putea deregla destul de repede".

Raspunsul MMTers: Nu spune nimeni ca nu sunt limite. Resursele reale pot fi o constrangere - cat de multa truda este disponibila pentru a construi acest drum? Taxele sunt un instrument esential, pentru ca asigura cererea pentru moneda si racirea economiei, in cazul in care se supraincalzeste. Dar MMTers sustine ca este destul loc pentru a cheltui fara a declansa inflatia.

SUA a slabit dramatic baierele pungii dupa criza din 2008, inregistrand un deficit de mai mult de 10% din produsul intern brut in anul urmator.

Oficiul pentru Buget al Congresului se asteapta ca diferenta sa se extinda in deceniul urmator, pe masura ce categoria "baby-boomers" iese la pensie cu costuri foarte ridicate de securitate sociala si de ingrijire a sanatatii. Acesta este riscul citat adesea de cei cu o viziune hawkish asupra sistemului fiscal.

Intreaga masa dovish accepta avertismentul pe termen lung. Dar acestia indica spre randamentele obligatiunilor la un nivel scazut record si spun ca investitorii nu sunt ingrijorati cu privire la deficite acum, asa ca de ce sa nu se cheltuie?

"Sunt exclusi de bancile centrale, ministerele de finante si trezoreriile ale lumii", a declarat Joe Gagnon, un economist senior la Institutul Peterson pentru Economie Internationala din Washington si fost economist Federal Reserve Board. Gagnon nu subscrie la toate argumentele MMTers, dar crede ca este destula slabiciune in economia mondiala si ca "ar fi un moment bun pentru ei sa fie influenti".

Strange cureaua?

Cei care resping anumite argumente, sustin ca tiparirea de bani trimite tarile pe un drum care, in cel mai rau caz, ar transforma aceste tari in unele de lumea a treia, in cazul in care banii imprimati ar devaloriza monedele incat zerourile abia ar mai incapea pe bancnote. In cazul Venezuelei cheful de cheltuit a impins inflatia la 180% anul trecut. Japonia are o imagine mixta: anii de deficite nu au speriat debitorii si nici nu au declansat inflatia, dar nici o mare crestere nu s-a produs.

Exista, de asemenea, un deosebit entuziasm american pentru bugetele echilibrate, potrivit lui Jim Savage, profesor de stiinte politice la Universitatea din Virginia. El la legat de primele zile ale SUA inradacinate "intr-o permanenta frica de putere politica centralizata, care face  referire la Anglia".

Cei mai multi economisti nu se asteapta la o recesiune iminenta in SUA. Dar turbulentele de pe piata financiara si schimbarile politice din SUA, s-au acumulat si nimeni nu isi da seama cum sa vindece indispozitia economiei.

sursa: bloomberg.com