• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Un sondaj comandat de Bloomberg arata ca 43% intentioneaza sa voteze “Nu” pentru a respinge masurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar si 42.5 procente “Da”, pentru acceptarea conditiilor. 14.5% nu stiu/ nu raspund. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1042 de personae la Universitatea din Macedonia, Institutul de Cercetari Aplicate Sociale si Studii Economice. Marja de eroare a fost de 3%.

Nu am intentionat sa continuam acest subiect, dar nu putem ramane indiferenti la modul discriminatoriu in care sunt tratati diferiti membrii ai Uniunii Europene, mai ales pentru faptul ca am patit-o si noi, romanii.

Cu siguranta va mai amintiti acea “centura de siguranta” oferita noua de FMI. Cu siguranta va mai amintiti si ca atunci singura masura de “austeritate” a fost acea de taiere a salariilor cu 25%. Aici nu vorbim daca isi merita sau nu unii sau altii salariile ci despre principii economice si despre efectele lor.

Cu siguranta va mai amintiti si de programul de “resuscitare” economica lansat de BCE in valoare de 60 miliarde de Euro pe luna din martie 2015. Si atunci singura problema a BCE a fost deflatia. Dar efectele?

Indicele DAX 30 la Frankfurt a inceput o perioada buna. Poate e coincidenta, cine stie?

Nu dam vina pe nimeni. Spunem doar atat: In cinci ani de astfel de masuri asupra Greciei, PIB-ul acestei tari a coborat cu 25%.

Acum cateva zile a fost aprobata si la noi in tara legea bail-in-ului, care prevede printre altele si confiscarea banilor din depozitele negarantate pentru salvarea bancilor cu probleme. Nu vorbim nici aici daca este buna sau nu. Nicolae Cinteză, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a precizat: "Textul transmis de Banca Centrală către MFP nu face altceva decât să transpună prevederile europene. Trebuie să înţelegem că nu BNR impune aplicarea bail-in-ului, printre soluţiile de salvare a băncilor cu probleme, ci Uniunea Europeană cere acest lucru. (...) Există foarte multe discuţii legate de constituţionalitatea acestei măsuri impuse de UE care se numeşte bail-in. În opinia mea, comentariile de acest gen ar trebui depăşite, întrucât atunci când am acceptat să intrăm în UE am acceptat şi că orice directivă europeană va fi transpusă în legislaţia naţională". (sursa: cotidianul.ro)

Noi ca tara nu trebuie sa ne facem probleme, pentru ca suntem cuminti. “Daca-i ordin, cu placere!” este principiul dupa care se guverneaza cei de la BNR. Nu au incercat sa verifice nici daca este constitutionala ori ba aceasta lege, nici daca-i corecta sau benefica. Nimic! Au copiat-o si gata!

Aici nu mai vorbim despre masuri bune sau rele, nici despre efectele lor. Vorbim doar despre un principiu simplu: Vrem sau fim parteneri intr-o negociere sau vrem sa fim yes man-i.