• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Rezerva Federala, Fed, a crescut ratele dobanzilor pentru prima data in aproape un deceniu, de la 0.25 puncte procentuale la 0.5%. Janet Yellen a spus ca vor urma cresteri "graduale", in timp ce oficialii vor cauta semne de inflatie mai mare.

Factorii de decizie prognozeaza o rata de 1.375% la finalul anului 2016, care implica patru cresteri in intervalul tinta de anul viitor.

"Redresarea economica a parcurs in mod clar un drum lung, cu toate ca nu este inca finalizata", a declarat Yellen la conferinta de presa care a urmat intalnirii de doua zile din Washington a Federal Open Market Committee, FOMC. "Comitetul se asteapta ca, prin ajustari graduale in orientarea politicii monetare, activitatea economica va continua sa se extinda intr-un ritm moderat si indicatorii pietei fortei de munca vor continua sa se consolideze".

Anuntul Fed a dus la aprecierea principalilor indici americani, indicele DJIA castigand 1.28%. Dupa nenumarate amanari, anuntul Fed a dat incredere investitorilor in mersul economiei mondiale in general, si in economia americana in particular, si a impulsionat pietele pe termen scurt. In mod normal, la o scumpire a banilor, indicii bursieri scad. Dar pe termen scurt increderea investitorilor a fost recastigata, toti cei trei indici principali americani incheind sedinta de tranzactionare pe verde.

Ieri, in asteptarea anuntului Fed, pe perechea EUR USD s-a putut observa o volatilitate crescuta:

 

EUR USD H1 17 12 2015

 

In concluzie acelasi lucru se poate intampla si pe Bursa de Valori Bucuresti, astazi. Totusi, pentru a intra intr-o pozitie de cumparare este de preferat sa se astepte marcarea profiturilor si vanzarile de actiuni care vor urma, asa cum in mod traditional se intampla in luna decembrie, din partea fondurilor de actiuni. Pana la urma aceasta exuberanta va trece pentru ca 0.25% nu inseamna mare lucru. Tot ce conteaza in sedinta de ieri este semnalul, iar acesta a fost dat.