• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pentru oficialii Fed prezenti la Federal Open Market Committee in aceasta saptamana nu au aparut semnalele necesare cu privire la cresterea economica, inflatie si stabilitate globala, pentru a creste ratele dobanzilor. Acestia spera sa le gaseasca in curand.

Oficialii Fed au amanat cresterea ratelor dobanzii pentru a treia oara consecutiv, in neconcordanta cu ciclul de normalizare al dobanzii inceput in decembrie. Declaratia acestora a sugerat ca raman pozitivi si sunt mai putin ingrijorati cu privire la bazele de crestere ale SUA, desi nu complet asigurati cu privire la riscurile generate de slabirea economiei mondiale si turbulentele de pe piata financiara.

"Fed ramane optimist cu privire la perspectivele cheltuielilor de consum, dar nu este nici o graba in a apasa pe tragaci pentru a doua oara", a declarat pentru Bloomberg Neil Dutta, economist-sef pe SUA la Renaissance Macro Research din New York. "Acest lucru explica monitorizarea continua si atenta a indicatorilor inflatiei, evolutiei economice si financiare mondiale".

Fara o conferinta de presa la aceasta intalnire din partea presedintelui Fed, Janet Yellen, investitorii au fost lasati sa analizeze continutul declaratiei. Aceasta continea mai multe semnale semnificative.

Fed pare sa fie in cautare de slabiciuni in datele de pe primul trimestru si sa se concentreze pe puterea consumatorului american si pe piata interna a muncii. "O serie de indicatori recenti, inclusiv cresterile puternice ale locurilor de munca, subliniaza consolidarea suplimentara a pietei fortei de munca", potrivit declaratiei. Venitul real al gospodariilor a crescut "cu o rata solida" pe fondul increderii consumatorilor "ridicata", care stabileste cheltuieli mai ridicate.

Consumer Sentiment - Sentimentul consumatorului

De asemenea, factorii de decizie politica au omis formulari posibile pentru a descrie balanta riscurilor la adresa perspectivelor pentru a treia oara. In luna octombrie, FOMC a folosit expresiile "aproape echilibrata" si "urmatoarea reuniune" pentru a pregati cresterea ratelor dobanzii din decembrie. In decembrie, cand au ales sa creasca ratele dobanzilor, au actualizat evaluarea riscurilor la "echilibrat", inainte de a suspenda complet aceasta evaluare in ianuarie, pe fondul turbulentelor de pe pietele mondiale.

Ieri, oficialii Fed au declarat ca vor continua sa "monitorizeze indeaproape" atat indicatorii de inflatie cat si evolutiile la nivel global, ceea ce inseamna ca inca mai au rezerve cu privire la ambele.

Nici un semnal

Pietele futures au aratat aproximativ una din cinci sanse ca rata dobanzii sa fie crescuta in iunie, marcand o mica schimbare inaintea declaratiei de miercuri.

Cea de-a treia pauza in ciclul de normalizare a dobanzii marcheaza schimbari in modul in care oficialii Fed abordeaza acum politica monetara. Niciodata ratele ajustate la inflatie nu au fost negative atat de mult timp in ultimii 30 de ani.

O economie diferita

In cadrul strategiei "dependenti de date", pe care FOMC o foloseste pentru a se descrie, exista un test implicit. Cea mai grava recesiune de la Marea Depresiune pare sa fi schimbat modul in care functioneaza economia. FOMC vrea sa faca aceste cresteri incet, pentru a lasa noua structura de baza sa se dezvaluie singura.

Deocamdata, exista intrebari cu privire la care ar putea fi intreaga ocupare a fortei de munca, ce fel de crestere si stabilitate sunt necesare pentru ca intreprinderile sa investeasca mai mult si modul in care evenimentele globale influenteaza cheltuielile casnice si increderea consumatorului.