• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Bancile la nivel mondial refac calculele privind incetinirea aparenta a creditelor din China din luna aprilie, pentru a include 1 trilion de yuani, 153 miliarde USD, in note guvernamentale regionale. Concluzia: Betia datoriei din China este departe de a se fi sfarsit.

Incluzand vanzarile record de obligatiuni municipale, finantarea sociala totala a crescut cu 17% fata de anul trecut - cel mai mult din 2014 incoace - la 1.76 trilioane de yuani, conform estimarilor UBS Group AG.

Cresterea a ajuns rapid la 17.7% in totalul creditului ajustat, de la 17.1% in martie, potrivit Deutsche Bank AG. Cifrele oficiale, care exclud imprumuturile guvernelor locale, au iesit vineri si au aratat o scadere de 29%, la 751 miliarde yuani.

 

Grafic Obligatiunile Municipale ale Chinei

 

Supratensionarea datoriei

Imprumuturile contractate de autoritatile regionale din China au inceput sa ia amploare in 2008, in timpul crizei financiare globale, cand guvernul a cerut provinciillor sa stimuleze cheltuielile de infrastructura. Autoritatilor locale le-a fost interzis sa vanda obligatiuni in mod direct, pentru a obtine astfel fonduri prin vehicule financiare ale guvernelor locale, create pentru proiecte specifice.

Autoritatile de reglementare au inceput sa permita schimbul acestei datorii cu costuri mari in note municipale nou autorizate, anul trecut, iar ministrul de finante, Lou Jiwei, a spus in martie ca aproximativ 5 trilioane de yuani in astfel de imprumuturi, vor ajunge la maturitate in 2016 si trebuie sa fie refinantate intr-o astfel de maniera. Legistlativul central a dat aprobarea, de asemenea, autoritatilor locale regionale de a vinde 1.18 trilioane de yuani de noi datorii, pentru a ajuta la deficitul bugetar de la 600 de miliarde de yuani, anul trecut. Emisiunile lui Muni au urcat la 1 trilion de yuani, in aprilie, ridicand totalul din acest an la 2.3 trilioane de yuani. Randamentul datoriei suverane la 10 ani a crescut cu patru puncte de baza in aceasta luna, la 2.93%.

Reducerea ratingului

Moody’s Investors Service si S&P Global Ratings au taiat perspectivele de rating pentru China, in luna martie, invocand ingrijorarea cu privire la lipsa de progres in abordarea datoriei de catre factorii de decizie politica. Miliardarul George Soros, a declarat luna trecuta ca economia alimentata cu credit a Chinei seamana cu cea a SUA la inceputul crizei financiare globale.

Imprumuturile de la bancile comerciale chineze au crescut la un maxim al ultimilor 11 ani, la 1.39 trilioane de yuani in martie, au aratat datele de la autoritatea de reglementare, saptamana trecuta. Incluzand creditele "speciale", cele in care rambursarea viitoare este in pericol, dar inca nu au devenit neperformante, suma a crescut la 4.6 trilioane de yuani, reprezentand aproape 6% din totalul avansurilor.

China ar trebui sa prioritizeze rascumpararea datoriei in fata cresterii pe termen scurt si sa abandoneze "fantezia" de a stimula economia prin relaxare monetara, Cotidianul Poporului a citat un anonim, "persoana autoritara", ca ar fi spus saptamana trecuta.

sursa: Bloomberg