• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Ultimele estimari privind avansul PIB in termeni anuali indica o crestere de 4.3%. Cifrele din industrie indica o crestere de 2.2% fata de trimestrul anterior in timp ce constructiile au stagnat, cifrele pe care le detinem indicand o palida crestere de 0.1% fata de trimestrul anterior. Nu o vom lua in calcul deoarece se incadreaza in marja de eroare si oricum nu putem compara cresterea din constructii cu un trimestru de iarna. O veste buna vine din partea serviciilor acestea avansand cu 1.3% in trimestrul intai.

Toate sectoarele de activitate au inregistrat cresteri in termeni anuali ducand la o crestere economica de 4.3%.

Dupa cum lasa sa se inteleaga domnul guvernator al BNR o noua reducere a ratei de politica monetara este improbabila. In prezent rata de politica monetara este de 1.75%.

Rata de inflatie in luna mai a depasit asteptarile stiuandu-se la 0.5% in termeni lunari respectiv 1.2% in termeni anuali.

Dupa cum se speculeaza in ultimele zile este posibil ca TVA-ul sa scada pana la 19%. Daca se va intampla acest lucru vom asista la o relansare a constructiilor si la o crestere a consumului de bunuri de folosinta indelungata.

Nu o sa lungesc articolul prezentand cifre, pentru ca in final tot ceea ce conteaza este perceptia, iar din acest punct de vedere perceptia este pozitiva.