• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

India a avut mai multe aspiratii de a depasi China, dar totul nu a fost decat un vis. Coruptia din India depaseste coruptia din China, facand ca aceasta din urma sa para inexistenta. India continua sa sufere de un exod masiv al creierelor. Indienii inteligenti inteleg ca cea mai buna oportunitate a lor este sa caute bunastare peste hotare. Guvernul Modi a avut cel mai puternic mandat fata de orice alt guvern, dar nu a reusit sa puna in aplicare nici o modificare notabila.

Primul lucru care ar fi trebuit facut este eficientizarea procesului de investitii pentru a crea oportunitati strainilor. Odata cu investitiile straine s-ar fi creat si multe locuri de munca, in schimb, guvernul continua sa cante acelasi cantec de schimbare, fara ca in fapt sa se intample asa ceva. Acest secol este al Chinei si lumea recunoaste acest lucru. Nimeni nu se alarmeaza atunci cand pietele indiene sunt in scadere, dar in cazul in care dinspre pietele chineze apare vreo veste proasta, pietele financiare internationale reactioneaza, si de cele mai multe ori reactia este foarte puternica.

Dintr-o perspectiva psihologica a maselor, acest lucru ne spune ca pietele financiare recunosc China drept un lider, iar India, daca are noroc, ar putea detine o pozitie in top 5. India nu va depasi China in viitorul apropiat, dar exista inca unele companii indiene in care merita investit.

Vom enumera cateva dintre citatele recente ale lui Jim Rogers, deoarece el pare sa impartaseasca acelasi sentiment:

"Nu poti pur si simplu sa investesti doar sperand. Chiar daca reformele au inceput sa apara, acest lucru nu poate fi suficient pentru a face pietele sa creasca, pentru ca pietele au asimilat aceste reforme deja. Daca reformele ar fi substantiale, atunci pietele ar reactiona. Nu exista nici un indiciu privind acest lucru.

Daca Modi ar fi facut valuta convertibila, daca el ar fi deschis pietele pentru straini, atunci m-as fi intors in India. Pana acum, Modi a facut lucruri valoroase precum abordarea unor probleme sociale - am tot respectul pentru asta - si este un lucru bun pentru o multime de oameni, dar India are nevoie de mai mult.

Ati salvat fermierii, limitand la 5 hectare detinerile strainilor, dar cum poate un fermier indian concura cu un fermier australian cu 50 de mii de ha? Istoric, India a fost una dintre cele mai mari natiuni agricole ale lumii, aveti pamant, oameni, vreme, Dumnezeu v-a dat totul. Si apoi tot El v-a dat Delhi pentru a strica totul."

Concluzia

In timp ce economia indiana a crescut frumos de-a lungul anilor, credem ca tigrul va detrona cu greu Dragonul de Aur. India are un PIB de aproximativ 2.1 mii de miliarde de USD, si, din pacate mai are un drum lung pana a ajunge PIB-ul actual al Chinei de 11.3 mii de miliarde.

In acest moment nu este nici macar o lupta stransa. De fapt, sunt sanse mai mari ca SUA sa fie inlocuita de catre China, decat ca India sa depaseasca China. Desi exista unele companii mari in India, foarte atractive dintr-o perspectiva pe termen lung, China este mai atractiva din punct de vedere investitutional deoarece piata este supravanduta, mari companii se vand la doar o fractiune din pretul lor din trecut.