• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Joi 22.10.2015 Banca Central Europeana, BCE, a mentinut dobanda de politica monetara, fapt ce dat avant dolarului american, USD, si pietei de capital din SUA si a creat mai multe probleme Rezervei Federale, Fed, cu care nu doresc sa se confrunte, mai ales in acest moment.

Joi, presedintele BCE, Mario Draghi, intr-o conferinta de presa programata si mediatizata a mentionat doua elemente care au ridicat bursele din SUA si au apreciat USD fata de EUR.

Mario Draghi a spus ca au fost discutate viitoare reduceri ale dobanzii cheie, desi dobanda la depozite a BCE este deja negativa, si ca se gandeste la extinderea programului "Quantitative Easing", relaxare cantitativa, in decembrie.

Dar ratele negative ale dobanzii sunt cunoscute pentru ca sparg bule! In Danemarca spre exemplu, unde ratele dobanzilor au fost negative pentru mai mult de trei ani, s-au inregistrat cazuri in care debitorii au fost platiti pentru a lua credite, astfel incat bancile sa poata evita plata dobanzii la depozitele lor. Valoarea imobilelor in Copenhaga a crescut cu 40 pana la 60% in trei ani. Ultima bula imobiliara din Danemarca a trecut in urma cu sapte ani, iar cea noua abia a inceput.

Deci nimeni nu mai doreste bule, dar nimeni nu doreste ca ratele dobanzilor sa creasca sau consecinta inevitabila: o moneda puternica.

Primul efect al anuntului presedintelui BCE a fost cel mai mare declin al  EUR fata de USD din ultimele noua luni.

Si iata de ce declaratiile lui Mario Draghi de joi au prezentat anumite probleme pentru Janet Yellen, presedintele Fed:

Fed a promis ca va majora ratele dobanzii cheie din acest an, dar a gasit scuza dupa scuza pentru a nu o face. Daca doreste sa isi pastreze o urma de credibilitate pe Wall Street, ar trebui ca la intalnirea din decembrie sa conceapa vreun fel de crestere.

Dar chiar si o crestere simbolica a ratei dobanzii cheie a USD, ar duce la aprecierea USD fata de alte monede. Dolarul american a crescut in mod constant pentru cea mai mare parte a anului, ceea ce reprezinta o ingrijorare atat pentru pietele emergente, care vad cum banii se indreapta spre SUA iar monedele lor se prabusesc, cat si pentru companiile americane care spera sa exporte.

Pietele valutare internationale arata ca o cursa in care guvernele incearca sa isi imbunatateasca exportul, devalorizandu-si moneda. Nu toata lumea poate castiga un joc, nu?

Declaratia presedintelui BCE a ajutat-o pe Janet Yellen cu o problema secundara. Wall Street considera ca Fed nu doreste sa creasca dobanda de politica monetara,s de teama ca pietele de capital sa nu se prabuseasca.  BCE a eliminat aceste temeri.

BCE a ajutat indicii americani sa recupereze selloff-ul din aceasta vara. Dar pe noi cine ne ajuta?