• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Brexit -ul poate fi o veste proasta pentru China, dar imbunatateste un an slab pentru investitorii de obligatiuni ai tarii.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale la 10 ani a scazut cu 14 puncte de baza in luna iunie, cel mai mare declin din acest an, dupa ce votul in favoarea parasirii UE din Marea Britanie a stimulat cererea pentru active de refugiu. Inainte ca decizia din Marea Britanie sa alimenteze un raliu pe pietele de obligatiuni din intreaga lume, randamentele chineze au vazut singura crestere in randul datoriei suverane similare ca maturitate in cele 15 mari economii ale lumii.

Asteptarile ca scaderea monedei euro si cresterea incertitudinii politice in Europa vor afecta cererea de produse din China, sporeste speculatiile potrivit carora Banca Populara Chineza va lua masuri pentru a relaxa politica monetara. Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Standard Chartered Plc si Commerzbank AG, toate spun ca, probabil, vor fi scazute rezervele minime obligatorii ale bancilor cat mai curand in iulie, in timp ce operatiunile de swap pe rata dobanzii la un an, un indicator al ratei asteptarii, a scazut cel mai mult luna trecuta, inca din aprilie 2015.

David Qu, economist la ANZ in Shanghai, a declarat pentru Bloomberg: "Oamenii au asimilat toate vestile proaste, si au realizat acum ca au fost prea pesimisti. Dupa Brexit, exista preocupari ale unei cresteri mai scazute in UE si in Regatul Unit care va afecta exporturile din China. Deoarece cresterea economica este inca o orientare cheie pentru banca centrala, aceasta va lua masuri".

 

China bond yield drop since Brexit

 

O relaxare monetara suplimentara ar marca o abatere de la politica recenta a bancii centrale, care s-a bazat in special pe operatiunile de piata deschisa pentru a ajusta conditiile financiare din acest an. China a redus rata de creditare de referinta ultima oara in luna octombrie, in timp ce rata rezervelor minime obligatorii a ramas neschimbata din luna februarie. Un avertisment al People’s Daily despre nivelurile ridicate ale datoriei natiunii din luna mai, a spulberat sperantele unei noi relaxari a creditului, dupa ce acesta a crescut la un nivel record in primul trimestru.

Qu prezice ca randamentul va scadea sub 2.7% in acest an, de la 2.84% joi, care l-ar apropia de minimul record atins in 2009. Decalajul fata de titlurile de stat similare ale SUA a crescut pana la 1.39% in aceasta saptamana, cel mai mult din august, deoarece asteptarile ca Fed sa creasca ratele dobanzii in acest an au fost estompate.

Conform Bloomberg Intelligence, undeva la 15.6% din exporturile Chinei sunt destinate Uniunii Europene, in timp ce 2.6% sunt destinate Angliei. Pe baza unor relatii istorice, o scadere de 1% in PIB-ul UE, ar putea afecta cu 0.2% cresterea PIB-ului Chinei.

sursa: Bloomberg