• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Putini oficiali ai Fed se asteapta ca banca centrala sa ridice ratele dobanzilor mai mult de o data in acest an, factorii de decizie politica zugravind o imagine mixta a economiei americane in care cresterea are loc, dar castigurile de noi locuri de munca incetinesc.

Referendumul din Marea Britanie privind Brexit -ul a fost, de asemenea, "una dintre incertitudinile pe care le-am discutat si factorul de corectie in decizia de azi", presedintele Fed, Janet Yellen, a declarat dupa ce Federal Open Market Committee, FOMC, a votat in unanimitate pentru mentinerea ratelor de politica monetara, la sfarsitul inatlnirii de doua zile, miercuri la Washington.

"Este o decizie care ar putea avea consecinte economice si financiare pe pietele financiare mondiale", a declarat Yellen intr-o conferinta de presa in urma intalnirii. "In cazul in care se intampla acest lucru, ar putea avea consecinte pentru perspectivele economice ale SUA, care ar fi un factor pentru a decide calea corespunzatoare a politicii".

In timp ce prognoza medie a 17 factori de decizie politica a ramas la doua cresteri de un sfert de punct procentual in acest an, numarul functionarilor care vad o singura crestere a crescut la sase, de la un singur oficial in prognoza anterioara, in martie, potrivit previziunilor Fed. Comisia a lasat intervalul tinta pentru dobanda de politica monetara neschimbata, intre 0.25 pana la 0.5%.

"Ritmul de ameliorare pe piata fortei de munca a incetinit, in timp ce cresterea in activitatea economica pare sa fi luat avant", a declarat FOMC dupa intalnire.

Fed si-a exprimat increderea ca numarul locurilor de munca se va redresa, spunand ca se asteapta ca "indicatorii fortei de munca sa se consolideze". "Obstacolul din exportul net pare sa se fi diminuat", iar indicatorul caselor pare sa se fi imbunatatit, in timp ce activitatea de investitii fixe a fost "moale".

De asemenea, Fed a reiterat faptul ca ratele dobanzilor sunt susceptibile sa creasca intr-un ritm "treptat", fara a se referi in declaratie la urmatoarea reuniune din iulie sau la vreo alta data specifica pentru o crestere a ratelor dobanzii. Yellen, de asemenea, a refuzat sa ofere orice directie privind calendarul cresterilor, in declaratia sa.

"Nu ma simt confortabil sa spun ca este in urmatoarea intalnire, sau a doua, dar ar putea", a spus aceasta. "Nu e imposibil, cred ca pana in iulie, de exemplu, vom vedea date care ne vor face sa credem ca suntem pe cursul cel bun".

In sedinta anterioara, in luna aprilie, majoritatea factorilor de decizie ai Fed au spus ca ar favoriza o majorare in iunie, in cazul in care economia continua sa se imbunatateasca. Acele intentii au fost contracarate, de raportul privind ocuparea fortei de munca din mai, al Departamentului Muncii, care a indicat cel mai slab castig in statele de plata inca din anul 2010.

Fed a declarat miercuri ca "desi rata somajului a scazut, castigurile de locuri de munca s-au diminuat, cresterea cheltuielilor de uz casnic a luat avant".

Votul a fost de 10-0.

Proiectia medie

Proiectia medie a oficialilor pentru rata dobanzii cheie la sfarsitul anului a ramas la 0.875%, ceea ce implica doua cresteri de un sfert de punct procentual in cele patru reuniuni ramase. Proiectia medie pentru rata dobanzii pe termen lung a scazut la 3%, de la 3.25% in luna martie.

sursa: Bloomberg