• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Analistii Goldman Sachs Group Inc. considera ca totalul finantarii sociale, TIF, este o alta statistica a Chinei a carei valoare creste ingrijorator de mult.

Deoarece multi investitori se lupta sa inteleaga in ce masura cresterea economica a Chinei a fost alimentata de datorii, eforturile de a incepe masuratorile noilor credite create au devenit prioritare. Pana in prezent, multi s-au bazat pe TSF-ul inventat de catre autoritatile chineze in 2011, ca o modalitate de a observa o mare parte a activitatii bancare, dar analistii Goldman, condusi de M.K. Tang, au aruncat noi indoieli, intr-o nota publica miercuri, privind capacitatea actualei masuratori de a evalua crearea de credit.

Acestia au identificat o discrepanta intre TSF-ul oficial al Chinei si noile estimari de credit ale Goldman si descriu diferenta de crestere ca "o tendinta incomoda, care a devenit tot mai inconfortabila".

O preocupare particulara este cresterea creditelor netransparente, avand in vedere cresterea zgomotului care inconjoara schemele de finantare circulara ale Chinei, care implica banci care crediteaza institutii financiare nebancare, NBFI, in loc sa crediteze direct companiile. In timp ce "decontarile in cerc", asa cum le numeste Goldman, ajuta la cresterea profiturilor bancare, inseamna, de asemenea, mai multe investitii care apar doar pe bilanturile bancare si mai multi bani care serpuiesc prin sistemul financiar in loc sa ajunga in economia reala, printr-o crestere a masei de furnizare M2.

 

Increase in banks claims

 

Confruntandu-se cu un sistem de finantare din ce in ce mai incurcat si cu o masura a furnizarii de bani care nu incapsuleaza complet crearea de noi credite, analistii Goldman au optat pentru o abordare usor diferita, pentru a masura puterea recenta a boom-ului de credit din China. Acestia se uita la fluxul ajustat de bani care provine de la gospodarii si companii si merge in diferite investitii financiare.

Pe aceasta baza, crearea de credit a Chinei a ajuns la 24.6 trilioane de yuani anul trecut, depasind cu mult cei 16 trilioane de yuani ai money supply sau cei 19 trilioane de yuani ai TSF.

sursa: Bloomberg