• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Se pare ca vom asista la o crestere a dobanzii cheie din partea Fed pentru prima data in aproape zece ani. Rata dobanzii de politica monetara a fost apropiata de zero pentru o perioada foarte lunga de timp. Cu toate acestea exista o frica in piete, in mare parte nefondata. Ce se va intampla daca Fed este atat de agresiva, incat ridica ratele repede asa cum a facut si in trecut? Desigur, este absurd daca inflatia ramane scazuta, iar Fed a spus acest lucru.

Piata nu este gata pentru cresterea ratelor? Ei bine, piata nu este niciodata pregatita pentru cresterea ratelor. Din 2008 ratele dobanzii au fost aproape zero, fapt ce a oferit un impuls economiei in urma dezastrului cauzat de criza financiara.

In repetate randuri Fed a incercat normalizarea structurii ratei dobanzii, dar momentul nu a fost niciodata oportun. Exista vreun moment potrivit pentru racirea si normalizarea economiei? Cum vor reactiona pietele la o majorare a dobanzii? Poate prin acelasi "acces de furie" ca in urma cu trei ani, atunci cand indepartarea programului QE, Quantitative Easing, a fost luata in calcul. Eliminarea QE a fost facuta incet, procesul a durat aproximativ un an.

Anul acesta, in septembrie, majorarea ratei dobanzii a fost luata in calcul, dar a fost amanata din cauza evenimentelor din Grecia si China. In iunie, rapoartele privind locurile de munca au fost slabe, asa ca Fed a asteptat. In luna decembrie este ultima reuniune Fed din 2015 si ar putea avea loc cresterea ratelor dobanzii. Cu toate acestea, Fed nu a majorat niciodata ratele dobanzii in decembrie.

Joia trecuta, se astepta ca BCE sa isi extinda dimensiunea achizitiilor lunare de active si sa adopte noi masuri de facilitate monetara. Desi BCE a mai relaxat putin politica monetara, i-a surprins pe investitori intr-un mod negativ, deoarece asteptarile erau de schimbari de politica monetara ceva mai indraznete.

 

 EUR USD Daily 8 12 2015

Raportul privind locurile de munca din SUA a fost imbunatatit, fapt ce a accentuat necesitatea ca Fed sa mareasca ratele dobanzii la intalnirea din 16 decembrie.