• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Sistemul Electronic de Plati

Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
Sistemul Electronic de Plati

Sistemul Electronic de Plati SEP - are ca scop dezvoltarea sectorului bancar atat prin fluidizarea sporita a platilor in sistem cat si prin reducerea perioadei de decontare si a costului de procesare al platilor interbancare diminuarea comisioanelor cu aproximativ 30%.

Principala modificare adusa de noul sistem consta in renuntarea la suportul pe hartie. Astfel toate instructiunile de plata sunt trimise in forma electronica din teritoriu la centrala bancii ulterior fiind dirijate in sistemul central si de acolo la banca de destinatie. Finantarea implementarii acestui sistem a fost asigurata atat din surse Phare – 10.000.000 € cat si din surse interne TRANSFOND asigurand in numele comunitatii bancare din Romania finantarea proiectului cu 5.000.000 €.

Participantii la sistemul electronic de plati din Romania sunt toate institutiile de credit prezente pe piata interbancara din Romania Ministerul Finantelor Publice Bursa de Valori Bucuresti Societatea Nationala de Compensare Decontare si Depozitare a Valorilor Mobiliare VISA MASTERCARD si Societatile de Servicii de Investitii Financiare.

Sistemul electronic de plati interbancare din Romania are trei componente:

  1. ReGIS  Romanian electronic Gross Interbank Settlement system - sistemul de decontare pe baza bruta in timp real platilor de mare valoare si urgente;
  2. ACH  Automated Clearing House - casa de compensare automata;
  3. GSRS  Government Securities Registration and Settlement – sistemul de inregistrare si decontare a titlurilor de stat.
Author: tradinggear.ro
Accesări: 276