• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

IPO

Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
IPO

initial public offering 'IPO' - 'oferta publica initiala' - sau lansarea pe bursa de valori este un tip de oferta publica in care actiuni dintr-o companie sunt de obicei vandute unor investitori institutionali care la randul lor vand publicului larg pe o bursa de valori. Prin acest proces o companie privata se transforma intr-o companie publicaInitial public offering 'IPO' sunt utilizate de catre companii pentru a-si extinde capitalul pentru a valorifica investitiile primilor investitori privati si pentru a deveni societati cotate la bursa. O companie care vinde actiuni nu are obligatia de a rambursa banii investitorilor. Dupa initial public offering 'IPO' cand actiunile se tranzactioneaza pe piata libera banii circula intre investitori. Desi oferta publica initiala IPO prezinta multe avantaje exista si dezavantaje importante cum ar fi costurile asociate acestui proces si obligatia de a face publice anumite informatii care s-ar putea dovedi utile pentru concurenta.

Detaliile unei oferte publice initiale initial public offering 'IPO' sunt puse la dispozitia potentialilor cumparatori sub forma unui document numit prospect. Cele mai multe companii initiaza un proces de oferta publica initiala initial public offering 'IPO' cu sprijinul unei banci de investitii care actioneaza in calitate de subscriitor. Subscriitorii ofera mai multe servicii inclusiv evaluarea actiunilor pretul actiunilor si stabilirea bursei de valori pentru vanzarea initiala. Odata ce o companie este listata aceasta poate sa emita actiuni ordinare suplimentare printr-o serie de moduri diferite.

O oferta publica initiala IPO aduce anumite beneficii pentru o companie anterior privata printre care: extinderea si diversificarea bazei de capital permite accesul mai ieftin la capital creste expunerea prestigiul si imaginea publica atrage si mentine managementul si angajatii prin participarea la capital lichid creaza mai multe oportunitati de finantare: capitaluri proprii datorii convertibile imprumuturi bancare mai ieftine etc.

Exista totusi si multe dezavantaje: cheltuieli semnificative de contabilitate marketing si cheltuieli juridice cerinta de a divulga informatii financiare sau de afaceri  riscul ca necesarul de finantare sa nu fie atins pierderi de control datorita noilor actionari risc crescut de litigii datorita clasei de actiuni ordinare si a instrumentelor derivate etc.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 336