Dictionar Economic si Financiar

definitie... ce inseamna... termeni economici uzuali... explicatii pe inteles

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......
Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
randamentul capitalului angajat - ROCE

randamentul capitalului angajat - ROCE - este un raport financiar care masoara profitabilitatea unei companii si eficienta cu care este utilizat capitalul sau. ROCE se calculeaza astfel:

ROCE = EBIT / Capital Angajat.

Capitalul angajat este suma dintre capital si datoriile actionarilor. Capitalul angajat poate fi prezentat simplificat astfel: total active - datorii curente. In loc de a folosi capitalul angajat intr-un punct arbitrar ales in timp analistii si investitorii calculeaza adesea ROCE pe baza 'capitalului mediu angajat' care este media dintre capitalul de deschidere si capitalul de inchidere pentru perioada de timp.

Un ROCE mai mare indica o utilizare mai eficienta a capitalului. ROCE ar trebui sa fie mai mare decat costul de capital al societatii in caz contrar acesta indica faptul ca societatea nu utilizeaza capitalul in mod eficient si nu genereaza valoare pentru actionari.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 319
raportul P/E

raportul P/E – raportul pret venituri ‘’price-to-earnings’’ este evaluarea de capital multiplu. Acesta este calculata ca pretul actiunii pe piata raportat la castigul anual pe actiune.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 299
raportul Sharpe

Sharpe ratio - raportul Sharpe - este o masura pentru calcularea rentabilitatii ajustate in functie de risc iar acest raport a devenit un standard in industriea financiara pentru astfel de calcule. Acesta a fost elaborat de laureatul premiului Nobel William F. Sharpe. Raportul Sharpe este randamentul mediu obtinut in plus fata de rata fara risc pe unitate de volatilitate sau riscul total. Scazand rata fara risc din randamentul mediu performantele asociate cu activitatile de asumare a riscurilor pot fi izolate. Intuitia acestui calcul este faptul ca un portofoliu de angajare in 'risc zero' de investitii cum ar fi tranzactionarea de bonuri de trezorerie SUA - pentru care randamentul asteptat este rata fara risc - are un raport Sharpe de exact zero. In general cu cat este mai mare valoarea raportului Sharpe cu atat mai atractiv este randamentul ajustat la risc.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 373
rata de acoperire a dobanzii

rata de acoperire a dobanzii - este un raport al gradului de indatorare si al rentabilitatii utilizata pentru a determina cat de usor o companie poate plati dobanda datoriei restante. Rata de acoperire a dobanzii poate fi calculata prin impartirea veniturilor unei companii inainte de dobanzi si taxe  EBIT pe parcursul unei anumite perioade de timp la suma pe care o societate trebuie sa o plateasca pe dobanzi pentru datoriile sale pe parcursul aceleiasi perioade.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 361
rata de acoperire a lichiditatii - LCR

rata de acoperire a lichiditatii - LCR- se refera la activele foarte lichide detinute de institutiile financiare pentru a-si indeplini obligatiile pe termen scurt. Rata de acoperire a lichiditatii este proiectata pentru a asigura ca institutiile financiare au activele necesare la indemana pentru a depasi intreruperi de lichiditate pe termen scurt. Bancile sunt obligate sa detina o cantitate de active foarte lichide cum ar fi titluri de stat egale sau mai mari ca valoare decat numerarul net necesar pe o perioada de 30 de zile avand cel putin 100% acoperire. Rata de acoperire a lichiditatii a inceput sa fie reglementata si masurata in 2011 dar minimul necesar de 100% a fost pus in aplicare abia in 2015.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 300
rata de capitalizare

rata de capitalizare - este rata de rentabilitate a unei investitii imobiliare pe baza venitului pe care proprietatea este de asteptat sa il genereze. Rata de capitalizare este utilizata pentru a estima potentialul randament al investitorului asupra investitiei sale.

Rata de capitalizare a unei investitii poate fi calculata prin impartirea venitului operational net al investitiei  NOI la valoarea actuala de piata a proprietatii unde NOI este randamentul anual al proprietatii minus costurile de exploatare. Formula de calcul a ratei de capitalizare poate fi exprimata in felul urmator:

Rata de Capitalizare = Venitul net de exploatare / Valoarea curenta de piata.

Unele persoane considera rata de capitalizare a fi in esenta rata de actualizare in mod perpetuu desi utilizarea in mod perpetuu in acest caz poate induce usor in eroare deoarece implica fluxuri de numerar care ar trebui sa fie constante pe o baza anuala.

Rata de capitalizare este exprimata ca un procent.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 2252