Dictionar Economic si Financiar

definitie... ce inseamna... termeni economici uzuali... explicatii pe inteles

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......
Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
oferta de bani M4

M4 Money Supply (YoY)/ (MoM) - oferta de bani M4 (an-la-an)/ (luna-la-luna) - este denumita pe scara larga si 'oferta de bani' sau 'furnizarea de bani'. M4 Money Supply publicat de Banca Angliei masoara toate lirele in circulatie care cuprind bancnote monede precum si bani detinuti in conturi bancare. Acesta este considerat ca fiind un indicator important al inflatiei pe masura ce expansiunea monetara pune presiune asupra ratelor de schimb. In mod normal o accelerare a banilor M4 este considerata pozitiva sau bullish pentru GBP in timp ce un declin este negativ sau bearish.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 230
optiune

optiune - optiuni - 1. Contract pentru a pastra o oferta deschisa pentru o perioada determinata in care ofertantul nu poate retrage oferta. 2. Optiune pe bursa in care angajatilor cheie le este oferita sansa de a cumpara actiunile companiei la un pret special. 3. Intelegere prin care o companie detine o participatie provizorie intr-un proiect si in timp are dreptul dar nu si obligatia de a continua participarea sa. 4. Contract formal intre un vanzator si cu cumparator care da dreptul dar nu si obligatia de a cumpara si vinde sau de a cumpara sau vinde o proprietate specifica sau o cantitate fixa de marfa valuta sau actiuni la un pret fix numit pret de exercitare sau la o data fixa numita data de expirare. Cumparatorul plateste doar o parte denumita premium sau bani de optiune din valoarea contractului obtinandu-se astfel un efect de levier al investitiei. O optiune de cumparare numita optiune call este achizitionata atunci cand este de asteptat ca preturile sa creasca o optiune de vanzare numita optiune put este achizitionata atunci cand este de asteptat ca preturile sa scada iar o optiune de cumparare sau vanzare numita optiune dubla  double option atunci  cand preturile pot evolua in ambele directii. Cele mai populare optiuni sunt optiunile europene exercitate numai la data expirarii si optiunile americane exercitate in oricare zi pana la data expirarii. Orice optiune care nu este exercitata este automat anulata si cumparatorul isi pierde prima. In practica sunt putine optiuni care sunt exercitate si in general sunt tranzactionate inainte de data de expirare. Deoarece optiunile sunt contracte obligatorii ele au o valoare intrinseca si sunt tranzactionate in mod liber pe pietele futures. La contractele futures in schimb nu se poate renunta iar detinatorul trebuie sa le vanda inainte de data de expirare sau sa primeasca livrarea activului din contract.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 274
ordinele Stop-Limit

ordinele Stop-Limit - sunt ordinele care combina caracteristici ale ordinului stop cu cele ale ordinului limit. Un ordin stop-limit va fi executat la un pret specificat sau mai bun dupa ce un anumit pret de oprire a fost atins. Odata atins pretul de oprire ordinul stop-limit devine un ordin limita de a cumpara - sau vinde - la un pret limita sau mai bun.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 217
ordinul de plata

ordinul de plata - este un instrument de decontare care contine o instructiune neconditionata data in orice forma prin care titularul de cont platitorul dispune bancii sale sa efectueze din contul sau plata unei sume in favoarea unei terte persoane beneficiarul.

Se disting doua tipuri de ordine de plata:

  1. ordine de plata utilizate pentru decontarea marfurilor livrate lucrarilor executate sau serviciilor prestate in toate cazurile in care prin contractele incheiate intre parti nu s-a prevazut un alt instrument de decontare;
  2. ordine de plata utilizate pentru achitarea contributiilor impozitelor taxelor si a altor obligatii bugetare inclusiv obligatii catre institutiile publice prin intermediul conturilor deschise la Trezoreria Statului.
Author: tradinggear.ro
Accesări: 221
OTC

OTC – “Over The Counter” – Un instrument financiar tranzactionat pe o piata alta decat cea reglementata ca BVB NYSE LSE etc. Expresia “Over The Counter” poate fi folosita pentru instrumentele tranzactionate printr-o retea de dealeri nu printr-o bursa centralizata. Deasemenea poate fi folosita pentru titluri de creanta  derivate si alte instrumente financiare tranzactionate prin retele de dealeri.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 585
overdraft

overdraft - descoperit de cont - o extensie de credit acordata de o institutie de imprumut atunci cand contul ajunge la zero. Un descoperit de cont permite persoanei sa continue sa retraga bani chiar daca contul nu are fonduri in el. Practic banca permite oamenilor sa imprumute o suma stabilita de bani pentru care de obicei dobanda este mai mica decat la card-urile de credit. Suma limita pana la care contul se poate afla pe sold debitor se numeste limita de descoperit de cont  limita de overdraft.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 219