Dictionar Economic si Financiar

definitie... ce inseamna... termeni economici uzuali... explicatii pe inteles

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......
Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
MACD

MACD – “Moving Average Convergence Divergence”  Media mobila de convergenta divergenta este un indicator impuls de urmarire a trendului care arata relatia dintre doua medii mobile ale preturilor. MACD este calculata scazand media mobila exponentiala (EMA) pe 26 de zile din media mobila exponentiala pe 12 zile. O medie mobila exponentiala pe noua zile numita semnal de linie este apoi desenata pe graficul MACD care functioneaza ca un trigger pentru semnalele de vanzare si cumparare.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 188
margin call

margin call - apel in marja - este cerinta unui broker catre investitorul care foloseste tranzactionarea in marja sa depuna sume de bani aditionale sau valori mobiliare suplimentare astfel incat contul de tranzactionare sa fie adus catre marja de intretinere minima. Apelul in marja apare atunci cand valoarea contului scade sub valoarea minima ceruta si calculata de broker dupa o formula specifica. Uneori este numit si 'apel de alimentare' sau 'apel de intretinere'.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 273
marja bruta - gross margin

marja bruta - gross margin - veniturile totale din vanzarile ale unei companii minus costul bunurilor vandute  COGS impartite la veniturile totale din vanzari exprimata in procente. Marja totala reprezinta procentul din totalul veniturilor din vanzari pe care o companie il retine dupa suportarea costurilor directe asociate cu producerea de bunuri si servicii vandute de catre companie. Cu cat procentul este mai mare cu atat compania retine mai mult din fiecare unitate monetara din vanzari pentru a deservi costurile si obligatiile sale.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 1624
marja de operare

marja de operare - operating margin - 1. este o masura a ce procent din veniturile unei companii ramane dupa achitarea costurilor variabile de productie cum ar fi salarii materii prime etc. O marja de operare sanatoasa este necesara pentru ca o companie sa fie in masura sa plateasca costurile fixe cum ar fi dobanzile la creante. Se calculeaza ca: venitul din operare/ vanzari nete.

2. este un raport de marja utilizat pentru a masura strategia de stabilire a preturilor unei companii si eficienta sa de operare.

Marja de operare este masurata ca procentul din veniturile unei companii ce ramane dupa achitarea costurilor variabile de productie precum salarii materii prime etc.

Aceasta poate fi calculata prin impartirea venitului operational al unei companii cunoscut si sub denumirea de profit operational pe o anumita perioada la vanzarile sale nete din cursul aceleiasi perioade. Venitul operational sau venitul din exploatare se refera la profitul pe care o societate il retine dupa eliminarea cheltuielilor de exploatare precum COGS si al salariilor si amortizareaVanzarile nete se refera la valoarea totala a vanzarilor minus valoarea bunurilor returnate cotele pentru bunuri deteriorate si lipsa si vanzarile cu discount.

Marja de operare este cunoscuta si sub numele de marja de profit de exploatare  marja de venituri din exploatare  rentabilitatea vanzarilor sau marja de profit net. Cu toate acestea  marja de profit net poate induce in eroare in cazul de fata deoarece este utilizata frecvent pentru a se referi la un alt raport  marja neta.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 368
marja de profit

marja de profit – profit margin rata de rentabilitate calculata ca venitul net impartit la venituri sau profitul net impartit la vanzari.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 1122
marja de profit net

net profit margin (ttm) - marja de profit net - un raport de rentabilitate calculat ca venitul net impartit la vanzari. Acest raport masoara cat de mult din fiecare unitate monetara obtinuta din vanzari o companie pastreaza de fapt ca si castiguri. 

Altfel spus marja de profit net este procentul de venit ramas dupa ce toate cheltuielile au fost deduse din vanzari. Masuratoarea arata valoarea profitului pe care o companie il poate extrage din totalul vanzarilor sale. Venitul net sau vanzarile nete sunt vanzarile brute minus toate deducerile de vanzari precum indemnizatiile de vanzari.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 489