Dictionar Economic si Financiar

definitie... ce inseamna... termeni economici uzuali... explicatii pe inteles

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......
Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
factoringul

factoringul - reprezinta un mecanism de finantantare pe termen scurt de catre banca prin preluarea facturilor de la clientul beneficiar al acestora contra unei sume de bani numite agio.

Operatiunea de factoring are la baza un contract incheiat intre aderent (furnizor beneficiarul facturilor) si factor (banca) prin care se asigura finantarea urmarirea creantelor si protectia contra riscurilor de credit in schimbul cedarii de catrea aderent a creantelor in favoarea bancii.

Din punct de vedere a modului de evaluare si administrare a creantelor de catre factor operatiunea de factoring imbraca urmatoarele forme:

  • factoring cu plata imediata cand factorul achita contravaloarea facturilor aderentului la prezentarea lor;
  • factoring cu plata la o data viitoare;
  • factoring mixt - cand factorul plateste o parte a contravalorii facturilor aderentului sub forma de avans iar diferenta la o data viitoare.

Acceptarea de catre banca a facturilor de la aderenti presupune agrearea de catrea aceasta a debitorilor care vor trebui sa plateasca in final contravaloarea facturilor respective. Banca accepta sa plateasca facturile numai in conditiile in care debitorul face plata direct bancii.

Neacceptarea la plata a facturilor de catre banca poate fi determinata de:

  • vicii de forma sau de fond a documentelor;
  • situatia financiara a debitorului care nu prezinta incredere;
  • lipsa unor garantii.
Author: tradinggear.ro
Accesări: 201
Fed's Beige Book

Fed's Beige Book - sunt rapoarte privind situatia economica actuala din SUA. Prin interviuri cu oameni cheie de afaceri economisti experti in pietele de capital si alte surse sunt colectate date de catre fiecare dintre cele 12 districte ale Rezervei Federale. Sondajul ofera o imagine de ansamblu asupra cresterii economice din SUA. O viziune optimista a acestor autoritati este considerata ca fiind pozitiva sau bullish pentru USD in timp ce o viziune pesimista este considerata negativa sau bearish.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 198
Fed's Stanley Fischer Speech

Fed's Stanley Fischer Speech - Discursul lui Stanley Fischer din partea Fed - Stanley Fischer a preluat mandatul ca membru al Consiliului Superior al Sistemului Rezervei Federale pe 28 mai 2014 pentru a completa un loc vacant mandat ce dureaza pana la data de 31 ianuarie 2020. El a fost investit in functia de vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor la data de 16 iunie 2014. Mandatul sau in calitate de vicepresedinte expira la 12 iunie 2018.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 224
fidejusiunea

cautiunea - fidejusiunea - reprezinta un contract accesoriu contractului de imprumut prin care o persoana denumita fidejusor se obliga fata de creditorul (banca) altei persoane (debitorul) sa execute obligatia celui pentru care garanteaza daca acesta nu o va executa.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 206
fond de indice

fond de indice - este un tip de fond mutual cu un portofoliu construit pentru a se potrivi sau a urmari componentele unui indice de piata precum ROTX - BVB S&P 500 New York Stock Exchange. Un fond mutual de indice ofera o expunere pe o piata larga cheltuielile de exploatare sunt reduse si cifra de afaceri este scazuta.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 261
fond mutual

fond mutual – entitate care are ca scop atragerea resurselor financiare si plasarea lor in instrumente financiare lichide. Activele fondului sunt pastrate de depozitar o institutie de credit care certifica zilnic activul net al fondului si numarul de unitati de fond. Astfel se determina zilnic valoarea cu care se cumpara si se rascumpara unitatile de fond.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 230