Dictionar Economic si Financiar

definitie... ce inseamna... termeni economici uzuali... explicatii pe inteles

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......
Cauta termeni (expresiile sunt permise)
incepe cu contine termen exactasemanator cu
Termen Definitie
10-ani Licitatia de Obligatiuni

10-y/ 30-y Bond Auction - 10-ani/ 30-ani Licitatia de Obligatiuni - afisat in calendarul FOREX este randamentul mediu al obligatiunilor federale scoase la licitatie de Deutsche Bundesbank. Obligatiunile federale germane au scadente de sub 10 ani. Randamentul de pe bonduri reprezinta randamentul pe care un investitor il va incasa prin mentinerea obligatiunilor pana la maturitate. Investitorii monitorizeaza volatilitatea randamentului si compara rata medie de la licitatie cu rata de la licitatiile precedente ale aceluiasi instrument financiar ca un indicator al datoriei guvernamentale.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 345
acreditiv documentar

acreditivul documentar - angajamentul scris al unei banci (banca emitenta) catre exportator (beneficiarul acreditivului) la cererea si pe baza instructiunilor importatorului (ordonatorul acreditivului) de a plati la vedere sau la o data viitoare o suma de bani in cadrul unei anumite valabilitati si in baza anumitor documente prevazute in acreditiv.

In practica bancara  acreditivele documentare au la baza de un document intitulat 'Reguli si uzante uniforme referitoare la acreditivele documentare' document emis de catre Camera Internationala de Comert si Industrie de la Paris. Ultima varianta a acestor reguli cunoscuta si sub denumirea de Publicatia nr. 500 a fost actualizata in anul 1993.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 298
actiune

actiune actiuni - 1. o mica parte dintr-o companie detinuta de catre un individ sau grup. Corporatiile mobilizeaza capital prin emiterea de actiuni si dau dreptul proprietarilor actiunilor  actionarilor sa detina dreptul de proprietate partiala asupra societatii. Actiunile sunt cumparate si vandute pe o bursa de valori. Exista mai multe tipuri de actiuni cele mai intalnite fiind actiunile preferentiale si actiunile ordinare. 2. Un instrument cu dobanda fixa al datoriei publice emisa de obicei in cupiuri.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 474
actiuni ordinare

actiuni ordinaretoate actiunile mai putin actiunile preferentiale care nu au predeterminat un dividend. O actiune ordinara reprezinta proprietatea de capital intr-o companie si da dreptul de vot proprietarului proportional cu valoarea procentuala a detinerilor in chestiunile supuse la vot in fata actionarilor.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 508
actiuni preferentiale

actiuni preferentiale - o clasa de proprietate intr-o companie care are o creanta mai mare a activelor si veniturilor decat actiunile ordinareActiunile preferentiale au in general un dividend care trebuie sa fie platit inainte de dividendele actiunilor ordinareActiunile preferentiale de obicei nu ofera drept de vot. Actiunile preferentiale combina caracteristici ale datoriei caz in care se platesc dividende fixe si ale actiunilor caz in care au posibilitatea ca pretul lor sa se aprecieze. Detaliile actiunilor preferentiale depind de motivul emisiunii.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 430
activ

activ/ active  - 1. O resursa cu valoare economica detinuta sau controlata de o persoana companie sau tara in speranta ca va aduce beneficii in viitor. 2. Un articol de bilant reprezentand ceea ce detine o firma.

Author: tradinggear.ro
Accesări: 574